ABSOLUTNIE IDEALNE CIASTO MARCHEWKOWE

absolutnie idealne ciasto marchewkowe

absolutnie idealne ciasto marchewkowe Ciasto marchewkowe – brzmi jak mało ciekawy placek w barze wegetariańskim, pisałam juz o tym kiedyś. Mój Karol na sam myśl o cieście marchewkowym dostaje ciarek. Zresztą ja też.

Jednak ciasto marchewkowe może być pyszne. Co więcej, ono może byc doskonałe i idealne. Może wyglądac jak tort i może pachnieć Świętami – sami zobaczcie dlaczego…

 

 

To ciasto wyszło wspaniałe. Po pierwsze dlatego, że upiekłam je w tortownicy. Uważam, że okrągła forma sprawia, że ciasto wygląda odświętniej. Po drugie, bo spód był czekoladowo-pierniczkowy. Po trzecie, całe ciasto wypełnione było posiekanymi migdałami, pachniało cynamonem. I ostatni argument, najpyszniejszy – ciasto marchewkowe zarówno w środku jak i na zewnątrz posmarowane było pomarańczowym kremem – orange curd.

Dodatkowo wspaniałości dodawały wiórki czekolady, które pięknie trzymały się ciasta dzięki serkowi mascarpone. Najwięcej pracy miałam właśnie z tymi wiórkami. Trzeba je ścierać duŻym nożem z całej tabliczki czekolady. Są piękne, delikatne, kształtem przypominają zwiniętą laskę cynamonu. Aby się nie rozwaliły, musimy schłodzić je w lodówce. Efekt jest świetny, ale nie oszukujmy się… Jeśli nie macie czasu na zabawę z wiórkami, posiekajcie czekoladę. Też będzie ładnie i pysznie.

Ciasto marchewkowe w tej wersji szczerze polecam i na co dzień i na Święta. Jest doskonałe :)

 SKŁADNIKI:

***ciasto marchewkowe

      * ok. 10 sporych pierników w czekoladzie (np. tych z Lidla)

      * łyżka masła

      * 250 g marchewki

      * 2 jajka

      * 200 g brązowego cukru

      * 150 ml oleju

      * 100 g migdałów (użyłam całych, posiekałam je)

      * 200 g mąki

      * 2 łyżeczki cynamonu

      * 1 łyżeczka przyprawy do piernika

      * 1 łyżeczka soli

 

      * 1,5 łyżeczki sody

      * 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

***na wierzch

      * mascarpone – 200 g

      * 2 łyżki nalewki 

      * pomarańczowej (lub likieru Cointreau)

      * tabliczka gorzkiej czekolady
***orange curd

      * 2 pomarańcze

      * sok z polowy cytryny

      * 8 łyżek cukru pudru (100g)

      * 60 g masła

      * 3 jajka

 

PRZYGOTOWANIE:

Zaczynamy! 

 

1. Pierniczki siekamy, mieszamy z łyżką masła. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Masę pieniczkową wykładamy na spód. Dociskamy.

2. Jajka myjemy, wbijamy do misku, miksujemy dodając partiami cukier.

3. Do jajek i cukru małym strumieniem dolewamy olej – miksujemy.

4. Marchewki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce, dodajemy do masy – miksujemy.

5. Migdały siekamy, dodajemy do masy – miksujemy.

6. Do masy dodajemy przesianą mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i przyprawę do piernika. Całość miksujemy na gładką masę.

7. Masę wylewamy na spód pierniczkowy. Całość pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni.

8. Przygotowujemy ORANGE CURD. Pomarańcze szorujemy, zalewamy wrzątkiem, suszymy.

9. Z pomarańczy ścieramy skórkę, wyciskamy sok – do garnuszka. Dodajemy sok z cytryny, cukier, masło – całość podgrzewamy do rozpuszczenia cukru, mieszamy.

10. W misce rozbijamy umyte jajka, roztrzepujemy je np. trzepaczką (lub mikserem) aż będa puszyste.

11. Do gorącej masy pomarańczowo – maślanej małym strumieniem wlewamy jajka – stale mieszamy. Trzymamy całość na małym ogniu. Mieszamy ok. 10 minut aż masa zacznie gęstnieć.

12. Krem pomarańczowy przelewamy do słoiczka i schładzamy. Podczas schładzania masa jeszcze bardziej zgęstnieje.

13. Upieczone ciasto studzimy. W tym czasie z tabliczki czekolady nożem ścieramy wiórki. Przygotowane wiórki schładzamy w lodówce.

14. Serek mascarpone ucieramy z likierem/nalewką.

15. Ostudzone ciasto kroimy na pół, wzdłuż – na dwa placki. Jeden placek smarujemy częścią kremu pomarańczowego. Możemy dodać kawałki czekolady. Nakładamy drugi placek.

16. Całość dookoła smarujemy serkiem mascarpone. Serek możemy również nałożyć na wierzch. Na górną część ciasta nakładamy krem pomarańczowy.

17. Ciasto dookoła (w miejscu gdzie jest serek mascarpone) obsypujemy schłodoznymi wiórkami czekolady.

18. Ciasto marchewkowe schładzamy w lodówce.

Smacznego!

Asia :)

absolutnie idealne ciasto marchewkowe

absolutnie idealne ciasto marchewkowe

absolutnie idealne ciasto marchewkowe

absolutnie idealne ciasto marchewkowe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.