Ajerkoniak z wanilią

AJERKONIAK Z WANILIĄAjerkoniak w Święta jest obowiązkowy. Bardzo lubię go robić i na Boże Narodzenie i na Wielkanoc. Bardzo lubię go pić – i na cieplo i z kostką lodu. Ziarenka wanilii dodają mu wspanialego smaku. Jest delikatny i aksamitny. Jeśli przy pieczeniu zostaną Wam żółtka – wykorzystajcie je, ajerkoniak będzie idealny :)

 

AJERKONIAK
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 5 żółtek
  2. szklanka cukru pudru
  3. szklanka wódki
  4. puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego - ok. 400 g (używam też Condensed milk 350 g z Lidla, jest przy kawie, kartonikowe pudełko)
  5. laska wanilii
PRZYGOTOWANIE
  1. Jajka myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym, oddzielamy żółtka od białek.
  2. Białka możemy zamrozić, możemy też wykorzystać je do zrobienia bezy.
  3. Żółtka ucieramy wraz z cukrem pudrem na puszystą masę.
  4. Do masy z żółtek wlewamy powoli mleko zagęszczone niesłodzone – miksujemy całość.
  5. Do żółtek, cukru i mleka wlewamy wódkę – powoli, stale miksując.
  6. Masę przelewamy przez sitko do czystej miski.
  7. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół, wydrążamy ziarna.
  8. Ziarenka wanilii dodajemy do miski z ajerkoniakiem.
  9. Wydrążoną laskę wanilii możemy przekroić na pół i włożyć do słoiczków.
  10. Słoiki napełniamy ajerkoniakiem. Przechowujemy w lodówce.
  11. Ajerkoniak trzymany w lodówce zgęstnieje Jeśli chcemy, by był bardziej dostępny, wyjmijmy go z lodówki i ogrzejmy w temperaturze pokojowej.
  12. Pozdrowienia, Asia
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
AJERKONIAK 
AJERKONIAK Z WANILIĄ
 

 

Print Friendly

Komentarze do “Ajerkoniak z wanilią

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *