Ajerkoniak z wanilią

 

Uwielbiam ajerkoniak. Najbardziej w kieliszku czy małej szklaneczce, z lodem, choć równie  bosko smakuje lekko ciepły…

Wiem już, że nie można przelewać go do butelek, bo ciężko sie później dostać do ostatnich kropli. Zawsze więc przechowuję mój likier jajeczny w słoiku.

Ajerkoniak robię z wódką, cukrem, zagęszczonym mlekiem niesłodzonym i prawdziwą wanilią. Jest przepyszny. To świetny pomysł na prezent dla kogoś bliskiego, wspaniała pyszność na zimowe wieczory…

 

 

 

SKŁADNIKI:

      * 5 żółtek

      * szklanka cukru pudru

      * szklanka wódki

      * puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego

      * laska wanilii

 

PRZYGOTOWANIE:

Jajka myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym, oddzielamy żółtka od białek. Białka odkładamy (zrobimy z nich pyszną bezę!), Żółtka ucieramy wraz z cukrem pudrem na puszystą masę. Do masy z żółtek wlewamy powoli mleko zagęszczone

niesłodzone – miksujemy całość. Do żółtek, cukru i mleka wlewamy wódkę – powoli, stale miksując.

Masę przelewamy przez sitko do czystej miski. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół, wydrążamy ziarna. Ziarenka wanilii dodajemy do miski z ajerkoniakiem. Wydrążoną laskę wanilii możemy przekroić na pół i włożyć do słoiczków, Słoiki napełniamy ajerkoniakiem. Przechowujemy w lodówce.

Ajerkoniak trzymany w lodówce zawsze gestnieje. (uuuuwielbiam taki!). Jeśli chcemy, by był bardziej dostępny, wyjmijmy go z lodówki i ogrzejmy w temperaturze pokojowej.

Smacznego!

Asia :)

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *