Ajerkoniak

Na dobry ajerkoniak pora zawsze jest dobra. Kiedy jest zimno idealnie smakuje lekko podgrzany. Kiedy słońce na zewnątrz, ajerkoniak kapitalnie smakuje z kostką lodu. Można nim polać lody, można go dolać do kawy. Ajerkoniak jest też świetnym sposobem na wykorzystanie żółtek, które zostaną Wam po upieczeniu bezy :)

 

AJERKONIAK
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 5 żółtek
  2. szklanka cukru pudru
  3. szklanka wódki
  4. puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego - ok. 400 g (używam też Condensed milk 350 g z Lidla, jest przy kawie, kartonikowe pudełko)
  5. laska wanilii
PRZYGOTOWANIE
  1. Jajka myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym, oddzielamy żółtka od białek.
  2. Białka możemy zamrozić, możemy też wykorzystać je do zrobienia bezy.
  3. Żółtka ucieramy wraz z cukrem pudrem na puszystą masę.
  4. Do masy z żółtek wlewamy powoli mleko zagęszczone niesłodzone – miksujemy całość.
  5. Do żółtek, cukru i mleka wlewamy wódkę – powoli, stale miksując.
  6. Masę przelewamy przez sitko do czystej miski.
  7. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół, wydrążamy ziarna.
  8. Ziarenka wanilii dodajemy do miski z ajerkoniakiem.
  9. Wydrążoną laskę wanilii możemy przekroić na pół i włożyć do słoiczków.
  10. Słoiki napełniamy ajerkoniakiem. Przechowujemy w lodówce.
  11. Ajerkoniak trzymany w lodówce zgęstnieje Jeśli chcemy, by był bardziej dostępny, wyjmijmy go z lodówki i ogrzejmy w temperaturze pokojowej.
  12. Pozdrowienia, Asia
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
 
 
 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.