Arbuz z fetą i galaretką miętową

 

zimny arbuz z fetą, oliwkami i miętową galaretką

Połączenie słodkiego, zimnego arbuza, słonej, dobrej fety, oliwek i mięty to rozkosz absolutna. Przyjemniejsze może być tylko zimny Szampan w ciągu dnia :)

Ta sałatka gości na moim stole bardzo często. Robi się ją błyskawicznie, a dodatki niech pozostaną w kwestii naszego gustu. 

Podstawą jest dobry, słodki, soczysty, zimny arbuz i feta. Niektórzy dodają do niej drobno posiekaną, czerwoną cebulę. ja dodaję czarne oliwki i krople najlepszej oliwy z oliwek. Całość można również potraktować kroplą balsamico.

Dodatkowo, oprócz świeżej mięty, smak mojej sałatki podkreśliła miętowa galaretka z Marks&Spencer, która oprócz miętowego smaku jest lekko kwaśna. 

Galaretkę miętową możecie przygotować sami ze świeżej mięty, cukru i żelatyny. Jeśli jednak nie macie na to ochoty, dodajcie do sałatki garść świeżych listków mięty.

ARBUZ Z FETĄ I GALARETKĄ MIĘTOWĄ
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
15 min
CAŁKOWITY CZAS
15 min
PRZYGOTOWANIE
15 min
CAŁKOWITY CZAS
15 min
SKŁADNIKI
  1. zimny arbuz
  2. słona feta
  3. czarne oliwki
  4. listki świeżej mięty
  5. galaretka miętowa
  6. oliwa z oliwek
  7. sól morska - użyłam soli morskiej z suszonymi kwiatami (La Fleur D'Hélios)*
  8. świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE
  1. Z zimnego arbuza usuwamy pestki, kroimy go na kawałki, przekładamy na talerz.
  2. Fetę kroimy na kawałki lub kruszymy palcami.
  3. Oliwki odsączamy, kroimy na pół, dodajemy do arbuza i fety.
  4. Galaretkę miętową kroimy w kostkę, dodajemy do produktów.
  5. Całość posypujemy listkami mięty, skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą i pieprzem.
Uwagi
  1. Podawanie proporcji w tym przepisie nie ma sensu. Wszystko zależy od Waszego smaku. To naprawę sałatka "na oko" :)
  2. Smacznego, Asia.
  3. *Sól morska z suszonymi kwiatami ( Fleur de sel de l'Île de Ré aux pétales de fleurs) nie tylko pięknie wygląda, ale i cudownie smakuje. Jeśli ją gdzieś zobaczycie, nie wahajcie się. Ja swoją dostałam od mojej koleżanki Beaty, dziękuję!
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
sałatka z arbuzem, fetą i oliwkami

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *