Baba Ghanoush

BABA GHANOUSHBABA GHANOUSH to pyszna i bardzo prosta do przygotowania pasta z pieczonych bakłażanów. Jeśli lubicie hummus, pokochacie też babę ghanoush.

Tajemnicą baby ghanoush jest opalany bakłażan. Najlepiej opalić go nad ogniem. Podczas opiekania skórka będzie wyjątkowa pachniała, a miąższ będzie miękł. 

Babę ghanoush można podać z dowolnymi dodatkami, dokładnie tak jak hummus. Może być z pietruszką, chrzanem, granatem, mięsem. Moja pasta pachniała kolendrą, chilli i dobrą oliwą z oliwek.

Do baby ghanoush możecie upiec chlebki pita. Możecie też kupić je gotowe. Możecie też smakować ją z grzankami, dobrym chlebem czy też grissini.

Z pięciu bakłażanów przygotowałam solidną miskę pasty.

Baba Ghanoush
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 5 bakłażanów
  2. 2 ząbki czosnku
  3. 4 łyżki soku z cytryny
  4. 2 łyżki pasty z sezamu tahini
  5. łyżeczka kminu rzymskiego
  6. oliwa z oliwek
  7. sól
  8. pasta chilli
  9. kolendra
  10. chlebki pita
PRZYGOTOWANIE
  1. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni (jesli mamy funkcję grilla, włączamy ją).
  2. Bakłażany myjemy, wycieramy.
  3. Opalamy je nad ogniem – aż skórka będzie czarna i zacznie pachnieć. Potrwa to ok. 10-15 minut.
  4. Opalone bakłażany przekładamy do piekarnika i pieczemy je ok. 20 minut, aż będą miękkie.
  5. Upieczone, miękkie bakłażany przecinamy wzdłuż. Łyżeczką wydrążamy z nich upieczony środek.
  6. Do bakłażanów dodajemy posiekane dwa ząbki czosnku, 4 łyżki soku z cytryny, łyżeczkę kuminu, łyżeczkę soli, dwie łyżki oliwy z oliwek i małą garść świeżej kolendry.
  7. Miksujemy wszystko na gładką masę.
  8. Do pasty dodajemy również łyżkę pasty chilli, ponownie miksujemy.
  9. Smakujemy pastę i ewnetualnie doprawiamy do smaku.
  10. Babę ghanoush chłodzimy w lodówce.
  11. Przed podaniem polewamy pastę z bakłażana oliwą z oliwek, dodajemy pastę chilli i posypujemy kolendrą.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

BABA GHANOUSH

BABA GHANOUSH

BABA GHANOUSH

BABA GHANOUSH

Print Friendly