Baba ziemniaczana

baba-ziemniaczana

Babę ziemniaczaną jadłam najczęściej u Babci Jadzi. Babcia pochodzi z Podlasia, więc wszystko jasne…

Jej baba ziemniaczana pieczona w blaszce smakowała najlepiej na drugi dzień – obowiązkowo ze szklanką maślanki.

Babę piecze teraz moja Mama. I robi to świetnie. Baba ziemniaczana pachnie podsmażoną cebulą i kiełbaską, jest idealnie chrupiąca. Wiadomo, u Mamy najlepiej <3

BABA ZIEMNIACZANA
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
1 hr
CAŁKOWITY CZAS
1 hr 30 min
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
1 hr
CAŁKOWITY CZAS
1 hr 30 min
SKŁADNIKI
  1. ok. 1,5 kg ziemniaków
  2. 2 kiełbaski (lub ok. 150 g boczku)
  3. 2 cebule
  4. oliwa
  5. 2 łyżki mąki pszennej
  6. 2 jajka
  7. sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
  1. Ziemniaki obieramy, płuczemy, ścieramy na tarce i zostawiamy na sitku, aby odciekły.
  2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę.
  3. Kiełbaskę kroimy w kostkę.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej - podsmażamy cebulę wraz z kiełbaską.
  5. Starte i odciśnięta ziemniaki mieszamy z roztrzepanymi jajkami, mąką i podsmażoną cebulą i kiełbaską. Doprawiamy do smaku.
  6. Całość przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy godzinę w 180 stopniach.
  7. Babę ziemniaczaną podajemy z maślanką.
Uwagi
  1. Ostudzoną babę możemy pokroić na kawałki i odsmażać na rozgrzanej patelni.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
Baba-ziemniaczana-z-maślanką

Print Friendly

Komentarze do “Baba ziemniaczana

  1. Babka ziemniaczana jest przepyszna także z podgotowaną kaszą gryczaną – tak też robią na Podlasiu wg kuchni litewskiej – radzę spróbować, naprawdę warto.

  2. Wiesz że ja babę też tylko u babci Jadzi jadałam? Właściwie przygotowywała ją ciocia, przepis miała od swojej babci z Bartoszyc :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *