Babka makowa

 

 

Babka makowa
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. SKŁADNIKI – na 1 dużą babkę lub 4 małe
  2. 250 g drobnego cukru
  3. 250 g masła
  4. 5 jajek
  5. 250 g mąki pszennej
  6. 120 g mąki ziemniaczanej
  7. łyżeczka proszku do pieczenia
  8. łyżka ekstraktu z wanilii
  9. 5 łyżek maku
  10. masło + bułka tarta – do posmarowania formy
  11. lukier: 100 g cukru pudru + 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
PRZYGOTOWANIE
  1. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy ekstrakt z wanilii. Podczas miksowania wbijamy po 1 jajku i nadal miksujemy.
  2. Następnie małymi partiami dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia oraz mak.
  3. Ciasto miksujemy na gładką masę.
  4. Formę do pieczenia babek smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Do formy wlewamy ciasto. Pieczemy godzinę w 180 stopniach.
  5. Po upieczeniu studzimy i polewamy lukrem, który przygotowujemy mieszając 100 g cukru pudru z 3 łyżkami soku wyciśniętego z cytryny.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
IMG_7459 IMG_7462 IMG_7472






IMG_7480 IMG_7481 IMG_7486 IMG_7490 IMG_7501 IMG_7504 IMG_7506 IMG_7507 IMG_7509

REGULAMIN KONKURSU PROMOCYJNEGO – „Dziel się radością pieczenia”

 

Skomentuj Joanna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.