Babka piaskowa z pudrem różanym

BABKA WIELKANOCNA

BABKA WIELKANOCNA

Niby zwykła, a pachnąca i niezwykła. Oprószona pudrem różanym zyskuje na swojej delikatności. Babka piaskowa z pudrem różanym jest prosta do przygotowania. Możecie upiec ja w jednej dużej formie lub małych foremkach, które kupicie np. w Tchibo.

BABKA PIASKOWA Z PUDREM RÓŻANYM
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 4 jajka
  2. 150 g mąki pszennej
  3. 75 g mąki ziemniaczanej
  4. 200 g masła
  5. 180 g drobnego cukru
  6. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  7. łyżka likieru różanego
  8. masło + bułka tarta do posmarowania formy (foremek)
do dekoracji
  1. cukier puder + 5 łyżek płatków róży
PRZYGOTOWANIE
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Jajka myjemy, przekładamy do miski, dodajemy cukier - ubijamy wszystko na puszystą masę.
  3. Masło rozpuszczamy w garnuszku.
  4. Do ubitych jajek i cukru dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, miksujemy.
  5. Dodajemy proszek do pieczenia i małym strumieniem wlewamy masło. Miksujemy całość na gładką masę.
  6. Formę (foremki) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
  7. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach.
  8. Po upieczeniu studzimy babkę.
  9. Płatki róży miksujemy na pył i mieszamy z cukrem pudrem.
  10. Upieczoną babkę oprószamy różanym pudrem.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
BABKA WIELKANOCNA BABKA WIELKANOCNA

2 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.