Babki pomarańczowo – szafranowe

BABKI POMARAŃCZOWO-SZAFRANOWEPrzygotowania do Świąt czas zacząć. Dziś zapraszam po przepyszne i bardzo proste do przygotowania babki. Babkę można upiec jedną, dużą. Można też użyć mniejszych, silikonowych foremek. Babki pięknie pachną szafrenem i pomarańczami, są magiczne :)

Przepis na te babki oraz inne wspaniałości znajdziecie w najnowszym Magazynie SMAQ, do którego pobrania gorąco zapraszam :)

 Asia

BABKI SZAFRANOWE
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. SKŁADNIKI – na 1 dużą babkę lub 4 małe
  2. 250 g drobnego cukru
  3. 250 g masła
  4. 5 jajek
  5. 250 g mąki pszennej
  6. 120 g mąki ziemniaczanej
  7. łyżeczka proszku do pieczenia
  8. łyżka ekstraktu z wanilii
  9. łyżka rumu
  10. szczypta szafranu
  11. skórka otarta z pomarańczy
  12. masło + bułka tarta – do posmarowania formy
  13. lukier: 100 g cukru pudru + 3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
PRZYGOTOWANIE
  1. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy ekstrakt z wanilii. Podczas miksowania wbijamy po 1 jajku i nadal miksujemy.
  2. Szafran zalewamy łyżką ciepłej wody oraz łyżką rumu.
  3. Pomarańczę sparzamy wrzątkiem i ścieramy z niej skórkę.
  4. Do masła, cukru i jajek dodajemy szafran i skórkę z pomarańczy – miksujemy.
  5. Następnie małymi partiami dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
  6. Ciasto miksujemy na gładką masę.
  7. Formę do pieczenia babek smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Do formy wlewamy ciasto. Pieczemy godzinę w 180 stopniach.
  8. Po upieczeniu studzimy i polewamy lukrem, który przygotowujemy mieszając 100 g cukru pudru z 3 łyżkami soku wyciśniętego z pomarańczy.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

BABKI POMARAŃCZOWO-SZAFRANOWE

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BABKI POMARAŃCZOWO-SZAFRANOWE

 

 

 

BABKI POMARAŃCZOWO-SZAFRANOWE

BABKI POMARAŃCZOWO-SZAFRANOWE

 

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *