Bailey’s domowy

DOMOWY BAILEY’S chodził za mną od dłuższego czasu. Bardzo go lubię w wersji na zimno, z dużą ilością lodu. Zresztą w podobny sposób piję mój ajerkoniak. Jest naprawdę smaczny i szybko się go robi. Wystarczy zmieszać ze sobą wszystkie składniki i lekko podgrzać w garnuszku.

Domowy Bailey's
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 200 ml mleka skondensowanego słodzonego
  2. 250 ml whisky
  3. 200 ml śmietanki 30%
  4. porcja espresso
  5. 1 łyżka gorzkiego kakao
  6. 1 łyzeczka ekstraktu z wanilii
  7. 1 żółtko
  8. lód
PRZYGOTOWANIE
  1. W garnku łączymy ze sobą mleko skondensowane, śmietankę oraz whisky.
  2. Dodajemy porcję zaparzonej kawy (małe espresso), kakao oraz ekstrakt z wanilli.
  3. Wbijamy roztrzepane żółtko odzielone od białka.
  4. Podgrzewamy wszyskie składniki wciaż mieszając – nie dopuszczamy do tego, by były bardzo gorące.
  5. Gotowy napój przelewamy do butelki i schładzamy.
  6. Podajemy z lodem.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *