Bananowe muffiny z bratkami

BANANOWE MUFFINY Z JADALNYMI BRATKAMI

 

Oto mój ulubiony, wielokrotnie sprawdzony przepis na muffiny. Jest najszybszy i najlepszy – również dlatego, że zamiast mleka do przygotowania babeczek możemy użyć soku pomarańczowego.

Kwestia dodatków jest dowolna. Do przygotowanego w minutę ciasta możemy dodać kakao, posiekaną czekoladę, migdały czy też owoce – np. banana,

Muffiny dzięki bananowi stają się bardziej mokre, to dobry dodatek.

Po upieczeniu muffiny polałam lukrem i ozdobiłam jadalnymi bratkami.

 

BANANOWE MUFFINY Z BRATKAMI
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
5 min
GOTOWANIE
20 min
CAŁKOWITY CZAS
25 min
PRZYGOTOWANIE
5 min
GOTOWANIE
20 min
CAŁKOWITY CZAS
25 min
SKŁADNIKI
  1. *babeczki (ok. 12 szt)
  2. 300 g mąki pszennej
  3. 1 jajko
  4. 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  5. szczypta soli
  6. 150 g masła lub oleju
  7. 165 g cukru
  8. 170 ml soku pomarańczowego (lub mleka)
  9. 2 banany
  10. pół kubka jadalnych bratków
  11. garść całych migdałów
*lukier
  1. ¾ szklanki cukru pudru
  2. odrobina wody
PRZYGOTOWANIE
  1. W misce łączymy składniki sypkie: mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.
  2. W garnuszku rozpuszczamy masło i dodajemy cukier.
  3. W drugiej misce roztrzepujemy jajko i dodajemy mleko. Dodajemy również rozgniecione widelcem banany.
  4. Łączymy wszystko razem i mieszamy widelcem, ale nie na gładką masę. Grudki są jak najbardziej pożądane.
  5. Przygotowujemy formy do babeczek. Jeśli mamy silikonowe, wystarczy je ułożyć na blaszce do pieczenia. Jeśli kupiliśmy papierowe, musimy mieć specjalną blaszkę, którą wypełnimy naszymi papierowymi foremkami, a następnie ciastem.
  6. Foremki napełniamy ciastem. Do każdej foremki wkładamy po 2-3 migdały.
  7. Babeczki wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na ok 20 minut. Są gotowe, gdy ładnie przyrumienią się na wierzchu.
  8. Po upieczeniu muffiny lekko studzimy I polewamy lukrem. Aby przygotować lukier wystarczy cukier puder zmieszać z odrobiną wody.
  9. Polane lukrem muffiny ozdabiamy umytymi I osuszonymi, jadalnymi bratkami.
Uwagi
  1. Do upieczenia babeczek z tego przepisu zamiast mleka można użyć soku pomarańczowego.
  2. Banany można zastąpić innymi owocami, np. truskawkami czy jagodami.
  3. Do ciasta można dodać kakao lub posiekaną czekoladę.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
BANANOWE MUFFINY Z JADALNYMI BRATKAMI BANANOWE MUFFINY Z JADALNYMI BRATKAMI BANANOWE MUFFINY Z JADALNYMI BRATKAMI

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *