Barszcz czerwony z pierożkami z kaszą perłową

Barszcz czerwony z pierożkami z kaszą perłową

Barszcz czerwony z suszonym jabłkiem, wędzoną śliwką i pierożkami z kaszą perłową przygotował Andrzej Andrzejczak z Pogromców Meatów, ja całość sfotografowałam, a pracowaliśmy dla Frisco.

Wszystkie przepisy znajdziecie na stronie Frisco oraz w najnowszym numerze pięknego Magazynu Frisco Fresh, który wydała dla Was Magda :)

Dziękuję Kasi Owcy Dudek za ogrom pomocy przy sesji :*

Było pysznie, łapcie przepis!

Zapraszam do zakupu pięknej, świątecznej książki, której jestem współautorką :)

„Zapach Świąt – link do sklepu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Barszcz czerwony z suszonym jabłkiem, wędzoną śliwką i pierożkami z kaszą perłową przygotował
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. Składniki: (dla 4 osób)
  2. - burak 1kg
  3. - suszone jabłka 50g
  4. - wędzona śliwka 10szt
  5. - włoszczyzna 1 paczka
  6. - czosnek 6 ząbków
  7. - woda 2 L
  8. - liść laurowy 3szt.
  9. - ziele angielskie 6 ziarenek
  10. - ocet jabłkowy 30 ml
  11. - cukier 50g
  12. -sól, pieprz do smaku
Ciasto na pierogi
  1. - mąka pszenna 200g
  2. - woda 100ml
  3. - olej 25ml
  4. - sól ½ łyżeczki
  5. - 1 jajo
Farsz do pierogów
  1. - kasza jęczmienna perłowa 100g
  2. - natka pietruszki 1 mały pęczek
  3. - cebula złota 4 średnie sztuki
  4. - masło 15g
  5. - sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
  1. Buraki i włoszczyznę obieramy, myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy całość wodą, dodajemy ocet, przyprawy i suszone owoce i grzejemy na wolnym ogniu przez kilka godzin(ok.3) tak aby nie doprowadzić do wrzenia.
  2. Barszcz musi być esencjonalny, zbalansowany w smaku i musi mieć ciemną barwę. Pamiętajmy o tym by zawsze zakwasić buraki przed obróbką termiczną, inaczej stracą kolor.
  3. Pod koniec gotowania zawsze można dodać koncentrat barszczu, który „podkręci” nam kolor i smak zupy.
  4. W międzyczasie robimy pierogi. Usypujmy kopiec z mąki, robimy wgłębienie, wbijamy jajko, dodajemy olej, sól i ciepłą wodę.
  5. Wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Jeżeli jest twarde dodajemy więcej wody.
  6. Zawijamy ciasto w folię i odstawiamy na pół godziny by dojrzało w temperaturze pokojowej.
  7. W tym czasie możemy zająć się farszem.
  8. Wstawiamy mały rondelek z posoloną wodą i doprowadzamy do wrzenia.
  9. Wrzucamy kaszę perłową i gotujemy ją około 15min.
  10. Kiedy kasza się gotuje, kroimy cebulę w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na maśle do momentu skarmelizowania.
  11. Gotową kaszę odcedzamy, doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy na patelnię z cebulą, chwilę smażymy, na końcu dodajemy posiekaną natkę.
  12. Ciasto należy rozwałkowywać na cienki placek.
  13. Podsypujemy mąką blat lub stolnicę, na której wałkujemy ciasto, by się nie lepiło.
  14. Wycinamy krążki i lepimy pierogi z nadzieniem z kaszy perłowej.
  15. Pierogi wrzucamy do dużego garnka z osoloną wrzącą wodą.
  16. Kiedy woda wróci do wrzenia należy zamieszać delikatnie i gotować, aż pierogi wypłyną na powierzchnię. Gotować jeszcze chwilę i odcedzić pierogi.
  17. Gotowy, doprawiony barszcz podajemy ze śliwką wędzoną, suszonym jabłkiem i gorącymi pierożkami z kaszą perłową.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

Barszcz czerwony z pierożkami z kaszą perłową

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *