Bellini

Koktajl Bellini

Bellini zostało wynalezione w 1948 roku przez barmana w Harry’s Bar w Wenecji, Nazwa nawiązuje do wystawy obrazów Giambellina (jego prawdziwe nazwisko to Giovanni Bellini)*

Koktajl Bellini to połączenie purée z brzoskwiń i Prosecco. Mój koktajl przygotowałam z Prosecco Gancia, o którym więcej informacji znajdziecie pod przepisem.

BELLINI
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. brzoskiwnia
  2. Prosecco Gancia
  3. lód
PRZYGOTOWANIE
  1. Brzoskwinię myjemy, kroimy na kawałki, usuwamy pestkę, umieszczamy ją w mikserze.
  2. Do brzoskwini dolewamy Prosecco, dodajemy lód.
  3. Całość miksujemy na gładką masę, przelewamy do kieliszków.
  4. Uzupełniamy Prosecco.
Uwagi
  1. Gancia to pierwsze włoskie wino musujące, którego historia sięga aż 1850 roku. To właśnie wtedy, w miasteczku Canelli we Włoszech, Carlo Gancia założył firmę. House of Gancia jest miejscem, które w roku 1865 zrodziło pierwsze włoskie wino musujące – Moscato Champagne. Niespełna 30 lat później światło dzienne ujrzał pierwszy Vermouth Bianco, również jako pierwszy na świecie. Te fakty czynią z marki Gancia prekursora włoskiego winiarstwa. Do dziś Gancia podbiła gusta koneserów w ponad sześćdziesięciu krajach globu. Wśród najpopularniejszych win marki znajdują się Prosecco oraz Asti, powstające według tradycyjnych receptur we wnętrzach Hause of Gancia, wpisanego na listę światowego dziedzictwa Unesco.
  2. Gancia Prosecco, to oryginalne włoskie wino musujące, stworzone ze starannie wyselekcjonowanych winogron szczepu Glera. Słomkowa barwa ze złotymi refleksami, cytrusowy aromat z nutą świeżo pieczonego chleba oraz letnie słońce zaklęte w subtelnych bąbelkach, idealnie oddają tożsamość Gancia Prosecco. Delikatnie wytrwany, najmodniejszy smak lata, doskonały jako aperitif lub składnik stylowych koktajli jest również świetnym dopełnieniem lekkich makaronów, dań z ryżu, świeżych serów oraz owoców morza. Dobrze schłodzone Gancia Prosecco pozwoli nie tylko doświadczyć jego zrównoważonego smaku, ale również podkreśli wyjątkowość każdej chwili.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
Bellini Gancia_Bellini

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *