Beza piernikowa

Nadchodzi świąteczny czas – ten najpiękniejszy, na który czekamy cały rok.

Z całego serca życzę Wam spokoju i chwil z najbliższymi. Doceniajcie każdą taką chwilę, zdrowie, kochajcie się <3

SKŁADNIKI:

  • 10 białek (temperatura pokojowa)
  • 440 g drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • łyżka przyprawy do piernika
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 g mascarpone
  • 5 pierników
  • 2 łyżki mielonej kawy
  • 5 fig
  • pół kubka żurawiny

 

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jajka, które mają temperaturę pokojową myjemy, wycieramy, oddzielamy białka od żółtek. Robimy to bardzo dokładnie. W białku nie może być nawet ociupinka żółtka. Białka zaczynamy ubijać mikserem. Polecam ubijanie białek w szklanej lub metalowej misce. Podczas ubijania, małymi partiami dosypujemy cukier. Ubite białka powinny być sztywne i lśniące. Ubijanie białek wraz z dodawaniem cukru może zajmie nam ok. 15-20 minut. Na koniec do ubitego na sztywno białka dodajemy łyżkę mąki ziemniacznej oraz łyżkę octu i łyżkę przyprawy do piernika. Miksujemy całość.
  2. Blachy do pieczenia wykładamy papierem. Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni. Będziemy mieli dwa krążki bezy, więc włączamy termoobieg. Połowę ubitej piany wykładamy na jedną blachę, drugą połowę piany – na drugą blachę. Formujemy kształt. Za pomocą szpatułki możemy bezę wyciągnąć do góry, Sztywna piana ma to do siebie, że możemy nadać jej dowolny kształt. 
  3. Wstawiamy bezę do piekarnika. Pieczemy ją 30 minut w 120 stopniach, a następnie 2 godziny w 100 stopniach. Bezę możemy upiec wieczorem i po upieczeniu, w wyłączonym piekarniku zostawić ją na noc.

Tuż przed podaniem bezy, przygotowujemy masę pierniczkową

  1.  Pierniczki siekamy na  drobne kawałki. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej mascarpone, miksujemy całość. Do masy dodajemy posiekane pierniczki, łyżkę zmielonej kawy, miksujemy ponownie aż wszystko się połączy.
  2. Pierwszy krążek bezy, spód przekładamy na paterę/talerz. Nakładamy masę pierniczkową i dodajemy żurawinę. Na masę nakładamy drugi krążek. Ponownie nakładamy masę pierniczkową. Wierzch posypujemy kawą i dodajemy figi oraz żurawinę

 

Zarówno ten przepis jak i inne, wspaniałe i wielokrotnie sprawdzone przepisy, znajdziecie w świątecznej książce, której jestem współautorką – „Zapach Świąt”. Zapraszam do zakupu :)

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *