Bezglutenowe ciasto czekoladowe z wiśniami

Wracam do tego przepisu bardzo często, bowiem przepis ten jest idealny. I to z kilku powodów. Po pierwsze ciasto jest bez grama mąki. Wykorzystując do pieczenia najwyższej jakości czekoladę, mamy gwarancję super smaku. Ciasto jest mocno czekoladowe, mokre z chrupiącym, lekko ciągnącym się wierzchem. Bezglutenowe ciasto czekoladowe jest również uniwersalne. Możemy je podać bez żadnych dodatków, a możemy całość wzbogacić – np. serkiem mascarpone i sezonowymi owocami. I na koniec, to chyba jedyne ciasto po bezie, którego składniki znam na pamięć (200 g czekolady, 200 g masła, 200 g cukru, 4 jajka). Łatwe, prawda?

Zapraszam do pobrania ebooka, w którym znajdziecie 16 najlepszych ciast Czytelników Odczaruj Gary, w tym tego cudownego czekoladowca :)  —–> klik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CIASTO_CZEKOLADOWE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CIASTO-BEZGLUTENOWE-Z-WI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CZEKOLADOWE CIASTO BEZ MĄKI, Z WIŚNIAMI
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. okrągła forma o średnicy 20-22 cm
  2. arkusz papieru do pieczenia
  3. 200 g gorzkiej czekolady (70%)
  4. 200 g masła
  5. 200 g cukru
  6. 4 jajka
  7. dodatkowo: 1 opakowanie serka mascarpone (200 g)
  8. 1 łyżka cukru pudru
  9. kubek wiśni
  10. lub: 100 g czekolady i kubek wiśni
PRZYGOTOWANIE
  1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  2. W drugim garnku rozpuszczamy masło. Kiedy się rozpuści, wyłączamy gaz.
  3. Jajka myjemy. Starannie oddzielamy białka od żółtek.
  4. Mikserem białka ubijamy na sztywną pianę. Podczas ubijania możemy dodać szczyptę soli, białka szybciej się ubiją. Białka powinny być ubite tak, że po przewróceniu miski z nimi do góry nogami, nie drgną w ogóle.
  5. W osobnej misce ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę.
  6. Do utartych z cukrem żółtek dodajemy roztopione wcześniej masło i miksujemy całość.
  7. Do żółtek, cukru i masła dodajemy rozpuszczoną czekoladę, miksujemy całość. Kiedy masa połączy się, wyłączamy mikser.
  8. Do naszej czekoladowej masy dodajemy łyżką pianę ubitą z białek - stopniowo, po jednej łyżce. Delikatnie mieszamy całość. Nie możemy zrobić tego gwałtownie ani stanowczo. Piana musi połączyć się z całością, ale nie może opaść.
  9. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wylewamy naszą masę.
  10. Ciasto pieczemy ok. 50 minut w 190 stopniach, po upieczeniu studzimy.
  11. Wersja z mascarpone: Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem, nakładamy je na ostudzone ciasto.
  12. Na mascarpone nakładamy wiśnie bez pestek.
  13. Całość możemy oprószyć wiórkami czekolady.
  14. Wersja z czekoladą: 100 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladą polewamy ciasto, nakładamy wiśnie.
Uwagi
  1. Ciasto podczas pieczenia urośnie. Po wyjęciu z piekarnika może opaść, a wierzch może popękać. Jest to zupełnie normalne. To za sprawą białek, które ubijamy na sztywno.
  2. Mascarpone musimy nałożyć na ostudzone ciasto, inaczej rozpłynie się.
  3. Ciasto możemy również zjeść na ciepło, np. z lodami. Wtedy rezygnujemy z mascarpone.
  4. Ciasto możemy też polać rozpuszczoną czekoladą, a na nią nałożyć owoce.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

  • Koko

    Genialny w swojej prostocie :) Zrobiłam i wyszło pyszne ciasto. Od dziś to mój ulubiony przepis!!!

  • Sylwia

    Ciasto wyszło pycha, wszyscy w domu pałaszowali ze smakiem. U mnie wersja z mascarpone i jagodami. Zamiast białego cukru dałam brązowy “muscovado”. Pozdrawiam:)

  • Ania

    Witam Pani Joanno, czy jest Pani w stanie powiedzieć ile jaj przepiórczych potrzebuje użyć do wykonania tegoż oto cuda? Jeśli jest to w ogóle możliwe (niestety w diecie dziecka nie może być jaj kurzych ). Pozdrawiam :-)

Skomentuj Joanna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.