Bezglutenowy pudding z tapioki z truskawkami

Najprościej mówiąc TAPIOKA to kasza z manioku. Brzmi egzotycznie i tak ma być, ponieważ tapiokę pozyskuje się z bulwy rośliny o nazwie maniok jadalny. Tapioka jest bezglutenowa, dlatego też poleca się ją alergikom. O jej cudownych właściwościach przeczytacie TU.

A ja podaję najprostszy sposób na rozprawienie się z tapioką. Ale od początku.

400 g opakowanie tapioki kupiłam w Leclercu za 8 zł. To malutkie kuleczki, które gotuje się jak kasze. Są twarde, a po ugotowaniu stają się przeźroczyste i gumowe niczym gumisie. Mają uzależniającą konsystencję. Ugotowane w mleku kokosowym stają się pysznym deserem. I taki właśnie tapiokowy deser możecie kojarzyć – z musem z mango na wierzchu. 

Mój bezglutenowy pudding z tapioki z truskawkami to ugotowana w mleku kokosowym tapioka dosłodzona miodem i podana z garścią cudownych truskawek. 

Z połowy szklanki ziarenek tapioki przygotowałam 3/4 garnka dania. Z połowy szklanki tapioki i litra mleka przygotujecie deser w sporych szklankach dla 3 osób.

Pudding z tapioki z truskawkami
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 1/2 szklanki tapioki
  2. 2 puszki mleka kokosowego
  3. szczypta cynamonu
  4. szczypta kardamonu
  5. szczypta soli
  6. dwie łyżki miodu
  7. 0,5 kg truskawek
PRZYGOTOWANIE
  1. Tapiokę wsypujemy do garnka, zalewamy ją mlekiem kokosowym.
  2. Dodajemy cynamon i kardamon, odrobinę soli i zagotowujemy (trzymamy na małym ogniu i mieszamy).
  3. Tapiokę mieszamy, gotujemy na małym ogniu ok 20 minut.
  4. Tapioka powinna zmięknąć, powinna być przeźroczysta.
  5. Kiedy pudding lekko przestygnie, do dajemy do niego miód.
  6. Całość przekładamy do szklanek.
  7. Na wierzch dodajemy umyte i pokrojone truskawki.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
 

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *