Bezowy tort truskawkowy

TORT BEZOWY TRUSKAWKOWYO bezach było już sporo, ta jednak była wyjątkowa. I nie chodzi o to, że była pięknie różowa z przepysznym kremem z serka mascarpone. Wcale nie chodzi tez o to, że była oprószona brokatem. Nie była też wyjątkowa dzięki baletnicy z koronkową spódniczką, którą ozdobiłam moją bezę. Tort bezowy był wyjątkowy, bo piekłam go na 6. urodziny małej dziewczynki – Milanki, która przyjechała do Warszawy z Krymu, by tu spędzić swoje urodziny.

 #beza

BEZOWY TORT TRUSKAWKOWY
Napisz recenzję
Drukuj
beza
  1. 10 białek (M)
  2. 440 g cukru
  3. 1 łyżka octu
  4. 1 łyżka mąki ziemniczanej
  5. + ewentualnie barwnik różowy
masa
  1. 200 ml śmietanki 30%
  2. opakowanie mascarpone
  3. 2 łyżki cukru pudru
dekoracja
  1. świeże truskawki
  2. mus z czarnej porzeczki
  3. świeża mięta
  4. posypka cukrowa
PRZYGOTOWANIE
  1. Jajka myjemy, wycieramy. Starannie odzielamy białka od żółtek. Żółtka możemy zamrozić lub zrobić z nich ajerkoniak.
  2. W metalowej lub szklanej misce ubijamy białka. Kiedy zaczną się pienić, dodajemy do nich małymi partiami cukier. Cały czas miksujemy. Może to potrwać 10-15 minut. Piana powinna być sztywna i lśniąca. Pod koniec ubijania dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną oraz barwnik.
  3. Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Na każdą z blach nakładamy ubite białka, formujemy dwa blaty ciasta. Bezę przed pieczeniem możemy ozdobić cukrowymi posypkami - perełkami, serduszkami itp.
  4. W piekarniku włączamy termoobieg, nastawiamy go na 120 stopni. Wkładamy dwie blachy. W 120 stopniach pieczmey bezy 30 minut.
  5. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i dalej suszymy bezę - jeszcze przez 2 godziny.
  6. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę na kilka godzin w zamkniętym piekarniku. Ja piekę beze wieczorem i zostawiam ja w piekarniku do rana.
  7. Przed podaniem przygotowujemy masę, którą przełożymy bezę. Ubijamy zimną śmietankę na sztwyno, miksujemy ją z mascarpone. Dodajemy cukier puder oraz ewentualnie barwnik.
  8. Na dół, pierwszy blat bezy nakładamy polowę masy mascarponowej, dodajemy mus z czarnej porzeczki oraz umyte i pokrojone truskawki. Nakładamy drugi blat bezy i ponawiamy czynność: masa + mus+ truskawki.
  9. Bezę ozdabiamy świeżą mięta. Przechowujemy ją w lodówce.
  10. Powodzenia, Asia
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

 

1

 

TORT BEZOWY TRUSKAWKOWY TORT BEZOWY TRUSKAWKOWY 

 Milanka

Print Friendly

Mamy pierwszy komentarz do “Bezowy tort truskawkowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *