Bezowy tort truskawkowy

TORT BEZOWY TRUSKAWKOWYO bezach było już sporo, ta jednak była wyjątkowa. I nie chodzi o to, że była pięknie różowa z przepysznym kremem z serka mascarpone. Wcale nie chodzi tez o to, że była oprószona brokatem. Nie była też wyjątkowa dzięki baletnicy z koronkową spódniczką, którą ozdobiłam moją bezę. Tort bezowy był wyjątkowy, bo piekłam go na 6. urodziny małej dziewczynki – Milanki, która przyjechała do Warszawy z Krymu, by tu spędzić swoje urodziny.

 #beza

BEZOWY TORT TRUSKAWKOWY
Napisz recenzję
Drukuj
beza
  1. 10 białek (M)
  2. 440 g cukru
  3. 1 łyżka octu
  4. 1 łyżka mąki ziemniczanej
  5. + ewentualnie barwnik różowy
masa
  1. 200 ml śmietanki 30%
  2. opakowanie mascarpone
  3. 2 łyżki cukru pudru
dekoracja
  1. świeże truskawki
  2. mus z czarnej porzeczki
  3. świeża mięta
  4. posypka cukrowa
PRZYGOTOWANIE
  1. Jajka myjemy, wycieramy. Starannie odzielamy białka od żółtek. Żółtka możemy zamrozić lub zrobić z nich ajerkoniak.
  2. W metalowej lub szklanej misce ubijamy białka. Kiedy zaczną się pienić, dodajemy do nich małymi partiami cukier. Cały czas miksujemy. Może to potrwać 10-15 minut. Piana powinna być sztywna i lśniąca. Pod koniec ubijania dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną oraz barwnik.
  3. Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Na każdą z blach nakładamy ubite białka, formujemy dwa blaty ciasta. Bezę przed pieczeniem możemy ozdobić cukrowymi posypkami - perełkami, serduszkami itp.
  4. W piekarniku włączamy termoobieg, nastawiamy go na 120 stopni. Wkładamy dwie blachy. W 120 stopniach pieczmey bezy 30 minut.
  5. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i dalej suszymy bezę - jeszcze przez 2 godziny.
  6. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę na kilka godzin w zamkniętym piekarniku. Ja piekę beze wieczorem i zostawiam ja w piekarniku do rana.
  7. Przed podaniem przygotowujemy masę, którą przełożymy bezę. Ubijamy zimną śmietankę na sztwyno, miksujemy ją z mascarpone. Dodajemy cukier puder oraz ewentualnie barwnik.
  8. Na dół, pierwszy blat bezy nakładamy polowę masy mascarponowej, dodajemy mus z czarnej porzeczki oraz umyte i pokrojone truskawki. Nakładamy drugi blat bezy i ponawiamy czynność: masa + mus+ truskawki.
  9. Bezę ozdabiamy świeżą mięta. Przechowujemy ją w lodówce.
  10. Powodzenia, Asia
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

 

1

 

TORT BEZOWY TRUSKAWKOWY TORT BEZOWY TRUSKAWKOWY 

 Milanka

1 Komentarz

Skomentuj Delicious Titbits Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.