Bezy fiołkowe

bezy fiołkowe

Dziś dzielę się z Wami przepisem na bezę, którą uwielbia mój synek Karol. Małe bezy przełożone mascarpone i muśnięte dżemem fiołkowym są pyszne i piękne. Można je dodatkowo podać z jadalnymi kwiatami, można dodać owoce. Można w końcu upiec jedną, dużą bezę. Obowiązuje dowolność w pełnym wymiarze :)

A więcej bezowych inspiracji znajdziecie TU.

BEZY FIOŁKOWE
Napisz recenzję
Drukuj
na ok. 20 małych bez
  1. 10 białek
  2. 440 g cukru
  3. łyżka mąki ziemniaczanej
  4. łyżka octu
  5. 2 łyżki syropu fiołkowego
  6. 2 serki mascarpone
  7. 200 ml śmietanki 30%
  8. 20 łyżeczek dżemu fiołkowego
  9. kwiaty jadalne (płatki fiołków i inne)
PRZYGOTOWANIE
  1. Jajka myjemy, wycieramy, starannie oddzielamy białka od żółtek. Białka przekładamy do metalowej miski.
  2. Zaczynamy mikserem ubijać białka. Najpierw na wolnych obrotach, a kiedy zaczną się pienić zwiększamy obroty i stopniowo (nawet po łyżce) dodajemy cukier.
  3. Cukier dodajemy partiami, cały czas ubijając białka. Może to potrwać nawet 15-20 minut.
  4. Piana z ubitych białek powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Pod sam koniec dodajemy łyżkę octu i łyżkę mąki ziemniaczanej oraz dwie łyżki syropu z fiołków.
  5. Przygotowujemy 2 blachy. Rozkładamy na każdej blaszce papier do pieczenia.
  6. Piekarnik nastawiamy na 120 stopni - termoobieg.
  7. Łyżką nakładamy porcje ubitej piany, formujemy kształt małych bez. Zachowując ok 1-2 cm odstępy formujemy po ok. 10 bez na jednej blaszce.
  8. Tak przygotowane dwie blachy z bezami wstawiamy na 30 minut do 120 stopni.
  9. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezy jeszcze 1,5 godziny.
  10. Co 45 - 60 minut zamieniamy blaszki miejscami. Robimy to szybko i sprawnie, gdyż beza jest wrażliwa na przeciągi.
  11. Po 2 godzinach wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim bezy na kilka godzin.
  12. Przed podaniem bez, zimną śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej mascarpone.
  13. Na każdą bezę nakładamy porcje mascarpone oraz łyżkę konfitury fiołkowej.
  14. Całość posypujemy płatkami jadalnych kwiatów.
Uwagi
  1. Masę śmietanowo-mascarponową możemy opcjonalnie dosłodzić cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne, ponieważ beza i tak jest bardzo słodka.
  2. Bezy możemy piec wieczorem i po wyłączeniu piekarnika możemy je zostawić do rana.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
bezy fiołkowe bezy fiołkowe bezy fiołkowe bezy fiołkowe bezy fiołkowe

Print Friendly

Komentarze do “Bezy fiołkowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *