Bezy fiołkowe

bezy fiołkowe

bezy fiołkowe

Dziś dzielę się z Wami przepisem na bezę, którą uwielbia mój synek Karol. Małe bezy przełożone mascarpone i muśnięte dżemem fiołkowym są pyszne i piękne. Można je dodatkowo podać z jadalnymi kwiatami, można dodać owoce. Można w końcu upiec jedną, dużą bezę. Obowiązuje dowolność w pełnym wymiarze :)

A więcej bezowych inspiracji znajdziecie TU.

BEZY FIOŁKOWE
Napisz recenzję
Drukuj
na ok. 20 małych bez
  1. 10 białek
  2. 440 g cukru
  3. łyżka mąki ziemniaczanej
  4. łyżka octu
  5. 2 łyżki syropu fiołkowego
  6. 2 serki mascarpone
  7. 200 ml śmietanki 30%
  8. 20 łyżeczek dżemu fiołkowego
  9. kwiaty jadalne (płatki fiołków i inne)
PRZYGOTOWANIE
  1. Jajka myjemy, wycieramy, starannie oddzielamy białka od żółtek. Białka przekładamy do metalowej miski.
  2. Zaczynamy mikserem ubijać białka. Najpierw na wolnych obrotach, a kiedy zaczną się pienić zwiększamy obroty i stopniowo (nawet po łyżce) dodajemy cukier.
  3. Cukier dodajemy partiami, cały czas ubijając białka. Może to potrwać nawet 15-20 minut.
  4. Piana z ubitych białek powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Pod sam koniec dodajemy łyżkę octu i łyżkę mąki ziemniaczanej oraz dwie łyżki syropu z fiołków.
  5. Przygotowujemy 2 blachy. Rozkładamy na każdej blaszce papier do pieczenia.
  6. Piekarnik nastawiamy na 120 stopni - termoobieg.
  7. Łyżką nakładamy porcje ubitej piany, formujemy kształt małych bez. Zachowując ok 1-2 cm odstępy formujemy po ok. 10 bez na jednej blaszce.
  8. Tak przygotowane dwie blachy z bezami wstawiamy na 30 minut do 120 stopni.
  9. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezy jeszcze 1,5 godziny.
  10. Co 45 - 60 minut zamieniamy blaszki miejscami. Robimy to szybko i sprawnie, gdyż beza jest wrażliwa na przeciągi.
  11. Po 2 godzinach wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim bezy na kilka godzin.
  12. Przed podaniem bez, zimną śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej mascarpone.
  13. Na każdą bezę nakładamy porcje mascarpone oraz łyżkę konfitury fiołkowej.
  14. Całość posypujemy płatkami jadalnych kwiatów.
Uwagi
  1. Masę śmietanowo-mascarponową możemy opcjonalnie dosłodzić cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne, ponieważ beza i tak jest bardzo słodka.
  2. Bezy możemy piec wieczorem i po wyłączeniu piekarnika możemy je zostawić do rana.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
bezy fiołkowe bezy fiołkowe bezy fiołkowe bezy fiołkowe bezy fiołkowe

2 Komentarzy

Skomentuj Joanna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.