Bezy z hibiskusem

5

Zawsze będę to powtarzała – beza to nic trudnego. A każdemu, kto powie, że jest inaczej, wytłumaczę krok po kroku jak się nią odpowiednio zająć. Słowo :)

Tym razem upiekłam niewielkie bezy z kwiatem hibiskusa. Ależ to wspaniały dodatek. Chyba na zawsze zrezygnuję z barwników na rzecz hibiskusa. Wystarczy zmielić go na pył, wymieszać z łyżeczką wody i dodać do ubitych białek. Hibiskus jest kwaskowaty, co w połączeniu ze słodką bezą stanowi obłędne połączenie. Obłęd to też kolor – przepięknie fuksjowy, pełny różowy, cudny.

 

Ale po kolei.

BEZY Z HIBISKUSEM
Napisz recenzję
Drukuj
Na 9 beziątek wielkości ciut mniejszej niż dłoń potrzebujemy
  1. 6 białek
  2. szczypta soli
  3. 240 g cukru
  4. łyżkę mąki ziemniaczanej
  5. łyżkę octu
  6. ***dodatkowo
  7. 3-4 łyżki kwiatów hibiskusa
  8. ok. 2 łyżek wody
  9. ***na bezę po upieczeniu
  10. opakowanie serka mascarpone
  11. 100 ml śmietanki 30%
  12. świeże owoce/wiórki czekolady
PRZYGOTOWANIE
  1. Jajka myjemy, wycieramy.
  2. Oddzielamy białka od żółtek. Robimy to bardzo starannie, ani ociupinka żółtka nie może dostać się do białka.
  3. W szklanym naczyniu lub metalowej misce zaczynamy ubijać białka – najlepiej mikserem. Dodajemy szczyptę soli i zaczynamy od niewielkich obrotów.
  4. Gdy białka zaczną się pienić, małymi partiami (nawet po łyżce) dodajemy cukier – cały czas miksując i zwiększając obroty.
  5. Białka ubijamy nawet kilkanaście minut. Powinny być sztywne i lśniące. Pod koniec ubijania dodajemy łyżkę mąki i łyżkę octu.
  6. Kwiaty hibiskusa mielimy w młynku, przesiewamy przez drobne sitko i mieszamy z wodą.
  7. Po jednej łyżeczce dodajemy hibiskus do piany z białek. Po dodaniu hibiskusa do piany z białek delikatnie, jednym ruchem mieszamy białka. Nie możemy ani zbyt gwałtownie, ani zbyt długo mieszać ubitych już bialek, gdyż mogą się napowietrzyć i opaść.
  8. Białka powinny mieć różowe pasy z hibiskusowego płynu. Oczywiście możemy też hibiskusem zabarwić całe białko.
  9. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem/papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 120 stopni.
  10. Łyżką nakładamy bezy na blachę.
  11. Bezy pieczemy najpierw przez 30 minut w 120 stopniach, a następnie 2 godziny w 100 stopniach.
  12. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika.
  13. Po tym czasie zostawiamy bezy w piekanriku na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
  14. Na bezy możemy nałożyć masę mascarponowo-śmietankową. Wystarczy śmietanką ubić na sztywno i wymieszać ją z mascarpone. Na mascarpone możemy nałożyć owoce oraz wiórki czekolady.
Uwagi
  1. * Hibiskusowa inspiracja pochodzi z książki kucharskiej "Nasze jedzenie – naturalnie!" wyd. IKEA
  2. W razie pytań o bezę, zapraszam do kontaktu: asia@odczarujgary.pl
  3. Powodzenia :)
  4. A.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

1

 

 

2

 8

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *