Biszkopt z jabłkami

BISZKOP_ZILLIKEN

Leniwa niedziela, puszysty biszkopt z jabłkami, idealnie schłodzone wino. Czy trzeba czegoś więcej?

BISZKOPT Z JABŁKAMI
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 4 jajka
  2. 250 g cukru
  3. 250 g mąki
  4. 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  5. 3 łyżki oleju
  6. 2 łyżki wody
  7. 1 łyżka octu
  8. 4-5 niewielkich jabłek
  9. 1 łyżka cukru i cynamon do oprószenia
PRZYGOTOWANIE
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
  2. Obieramy jabłka, kroimy je w ćwiartki.
  3. Ubijamy jajka z cukrem (ok. 3 minut).
  4. Dodajemy pozostałe składniki zaczynając od płynnych, a kończąc na mące i proszku do pieczenia.
  5. Formę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
  6. Do tortownicy wylewamy ciasto. Na wierzchu ciasta układamy jabłka.
  7. Całość posypujemy cukrem i cynamonem.
  8. Ciasto pieczemy ok. 40 minut.
  9. Po tym czasie wbijamy w ciasto patyczek. Jeśli po wyjęciu jest suchy, ciasto jest gotowe. Jeśli patyczek jest mokry, wydłużamy czas pieczenia o kilka minut.
  10. Upieczone ciasto studzimy, a przed podaniem solidnie posypujemy je cukrem pudrem.
Uwagi
  1. Przepis pochodzi z ksiązki Elizy Mórawskiej "O jabłkach"
Adapted from "O jabłkach" Eliza Mórawska
Adapted from "O jabłkach" Eliza Mórawska
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
biszkopt-z-jabłkami PUSZYSTY-BISZKOPT zilliken

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.