Brownie z cukierkami karmelowymi

Zabrała mnie kiedyś Małgosia Minta do swojej ulubionej, przydomowej kawiarni Relaks przy Dąbrowskiego. Pogadałyśmy sobie pięknie, wypiłyśmy kawę. I… zjadłam tam najlepsze brownie na całym świecie. Brownie to brownie, nic trudnego. Jednak mój kawałek brownie skrywał w sobie pyszną, złotem prawie smakującą niespodziankę. Każdy kawałek ciasta był z ukrytym karmelkiem, który rozpływał się nie wiadomo kiedy. I takie połączenia i niespodzianki kocham i lubię. I dlatego taką czekoladowo – karmelkowa inspiracją dzielę się z Wami. A Małgosię i Relaks całuję mocno i pozdrawiam :)

Brownie z karmelkami
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. *blaszka 20x30 cm
  2. 300 g gorzkiej czekolady
  3. 200 g masła
  4. 4 jajka
  5. szczypta soli
  6. 200 g cukru brązowego
  7. 100 g mąki pszennej
  8. 20 karmelków (np. Werters Original)
  9. *masło do posmarowania blaszki (lub papier do pieczenia)
PRZYGOTOWANIE
  1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem.
  2. Masło rozpuszczamy wraz z czekoladą w garnuszku na małym ogniu.
  3. Jajka wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli i cukier - całość ubijamy na puszystą masę.
  4. Dodajemy przesianą mąkę, miksujemy.
  5. Do masy wlewamy powolutku czekoladę połączoną z masłem.
  6. Całość mieszamy.
  7. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni (bez termoobiegu).
  8. Masę wylewamy na blaszkę, wbijamy w nią karmelki.
  9. Ciasto pieczemy 20 minut.
  10. Gotowe! :)
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *