Brownie z masłem orzechowym

brownie

Pamiętacie Konkurs Electrolux #BakeForSomeone, w którym do wygrania były dwa piekarniki parowe PlusSteam EOA45555OX?

Konkurs wygrała Marzena. Marzena upiekła super pyszne ciasto i podzieliła się nim ze swoim Mężem.

A ja odtworzyłam pyszny, zwycięski wypiek Marzeny dodając nieco swojej inwencji w postaci uroczych, karmelowych kryształków.

Upieczcie to ciacho, jest kosmicznie pyszne!

Brownie z kremem z masła orzechowego i sezamków
Napisz recenzję
Drukuj
na ciasto
  1. 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  2. 150 g masła
  3. 100 g mąki
  4. 3/4 szklanki cukru
  5. 4 jajka
na masę
  1. 250 g mascarpone
  2. 200 g masła orzechowego
  3. 200 ml śmietany 30%
  4. 1 paczka sezamków
  5. na kryształową posypkę karmelową
  6. szklanka cukru
  7. pół łyżeczki soli
Przygotowanie
  1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy masło, lekko studzimy.
  2. Jajka ubijamy, dodajemy partiami cukier i mąkę.
  3. Do masy powoli wlewamy czekoladę.
  4. Spód tortownicy (24 cm) wykładamy pergaminem, wlewamy ciasto.
  5. Ciasto pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
  6. Wystudzone ciasto kroimy na dwa placki.
  7. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone, pokruszone sezamki i masło orzechowe.
  8. Masę chłodzimy.
  9. Na suchą patelnię wsypujemy cukier. Zostawiamy do rozpuszczenia (na małym ogniu).
  10. Rozpuszczony cukier wylewamy na arkusz papieru do pieczenia i rozprowadzamy łyżką jak najcieniej, posypujemy solą.
  11. Kiedy karmel zastygnie przekładamy go do moździerza i tłuczemy.
  12. Możemy też przykryć drugim arkuszem i rozbić tłuczkiem.
  13. Blaty brownie przekładamy połową masy.
  14. Wierzch smarujemy pozostałą masą.
  15. Tort brownie posypujemy kryształkami karmelu.
Adapted from Marzena D.
Adapted from Marzena D.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
brownie

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *