Bulgur z pieczoną dynią, granatem i kaczką

bulgur-z-dynią,-granatem-i-piecozną-kaczką

Pieczone warzywa to u mnie codzienność. U Pana Ziółko hurtem kupuję kolorowe buraki i marchewki, dynię, kolendrę, jarmuż, topinambur i inne pyszności. Warzywa piekę (buraki bez obierania) i dodaję w tygodniu do kasz, zup, mięs czy sałatek.

Tym razem padło na bulgur, pieczoną dynię i granata. Ale żeby nie było, moje danie nie musi być w wersji wege – dodałam do całości pieczoną pierś kaczki.

Całość związał pyszny sos z oliwy z oliwek, balsamico i soku pomarańczowego. Tak przygotowana kasza świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. To danie nie tylko smakuje. Ono uwodzi smakiem, zapachem i kolorami. Jest idealnie jesienne. 

„Kasza bulgur jest otrzymywana z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum – najbardziej wartościowej odmiany pszenicy. Dietetycy są zgodni, że produkty na bazie pszenicy durum są zdecydowanie zdrowsze niż te na bazie zwykłej pszenicy, gdyż posiadają więcej witamin, pierwiastków mineralnych i innych substancji, które korzystnie wpływają na organizm.
Drobnoziarnistą odmianę najczęściej wykorzystuje się do przyrządzania sałatek, zup i faszerowania warzyw, a średnio- i gruboziarnistą – do wykonania słynnej bliskowschodniej potrawy zwanej pilaw. ” (poradnik.zdrowie.pl)

KASZA BULGUR Z PIECZONĄ DYNIĄ, GRANATEM I KACZKĄ
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
1 hr
CAŁKOWITY CZAS
1 hr 30 min
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
1 hr
CAŁKOWITY CZAS
1 hr 30 min
SKŁADNIKI
  1. *dla 3 osób
  2. *** 100 g kaszy bulgur
  3. łyżka masła
  4. 300 ml wody
  5. łyżeczka soli
  6. *** mała dynia
  7. oliwa z oliwek
  8. sól morska
  9. ***2 piersi kaczki
  10. sól, pieprz
  11. 3 łyżki sosu sojowego
  12. 1 łyżka konfitury pomarańczowej
  13. 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  14. ***garść kolendry
  15. granat
  16. ***oliwa z oliwek
  17. sok z polowy pomarańczy
  18. łyżka miodu
  19. 3 łyżki octu balsamicznego
  20. ***sól i pierz do smaku
PRZYGOTOWANIE
  1. ***KACZKA - piersi kaczki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Skórę kaczki delikatnie nacinamy nożem (uważamy by nie naciąć mięsa). Kaczkę nacieramy sosem sojowym, świeżym imbirem i konfiturą z pomarańczy. Tak przygotowaną kaczkę odstawiamy w chłodne miejsce do czasu upieczenia dyni.
  2. ***DYNIA - jeśli mamy dynię Hokkaido, nie obieramy jej. Inny rodzaj dyni obieramy. Dynię kroimy na niewielkie kawałki, usuwamy pestki, skraplamy oliwą z oliwek, oprószamy solą i pieczemy godzinę w 200 stopniach. Po upieczeniu, kroimy dynię na mniejsze kawałki
  3. ***KASZA - kaszę bulgur przesypujemy na sitko, dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. W garnku rozpuszczamy masło, przesmażamy na nim kaszę (3-4 minuty), zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia.
  4. ***Po upieczeniu dyni zajmujemy się kaczką. Piersi kaczki kładziemy na patelnię skórą do dołu i smażymy ok. 8 minut. Następnie przewracamy kaczkę na drugą stronę i smażymy jeszcze dwie minuty. Tak obsmażoną kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, solimy i pieprzymy i wstawiamy do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika na ok. 10 - 15 minut (w zależności od grubości filetów). Po tym czasie wyjmujemy kaczkę z piekarnika, przykrywamy ją folią i dajemy jej odpocząć ok. 5 minut.
  5. ***SOS - oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z pomarańczy, miodem i octem balsamicznym.
  6. ***Kaszę bulgur przed podaniem możemy podsmażyć na maśle. Kaszę mieszamy z posiekaną kolendrą. Dodajemy do niej kawałki upieczonej dyni, ziarna granatu oraz pociętą w cienkie paski pierś kaczki. Całość polewamy sosem.
  7. Smacznego :)
  8. Asia
Uwagi
  1. Wegetarianie zapominają o kaczce i jedzą bulgur z kolendrą, pieczoną dynia i granatem :)
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
bulgur-z-granatem,-pieczoną-dynią-i-pieczoną-kaczką bulgur-z-dynią,-granatem-i-kaczką

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *