BUŁKI DO BURGERÓW

BUŁKI-DO-BURGERÓW

Pachnące masłem, bardzo łatwe do przygotowania bułki do burgerów były tak pyszne, że podjadaliśmy je nawet z masłem i miodem. I prawda to, że domowe pieczywo przygotowane z sercem dobrze smakuje nawet na drugi dzień.

Z tego przepisu upieczecie 6 sporych bułek. Możecie je posypać grubą sola i ziołami, sezamem lub czarnuszką.

BUŁKI DO BURGERÓW
Napisz recenzję
Drukuj
na 6 bułek
  1. 500 g mąki pszennej
  2. 25 g drożdży świeżych
  3. 300 ml lekko ciepłej wody
  4. 35 g miękkiego masła
  5. 10 g soli
  6. 1 żółtko do posmarowania bułek
  7. ziarna do posypania - sezam, czarnuszka
PRZYGOTOWANIE
  1. Do miski miksera wrzucamy składniki: mąkę, wodę, sól, drożdże i masło.
  2. Wyrabiamy ciasto ok. 5 minut na wolnych obrotach,a następnie zwiększamy obroty i wyrabiamy ciasto kolejne 5-8 minut.
  3. Po tym czasie odstawiamy ciasto na 30 minut do wyrośnięcia.
  4. Po 30 minutach formujemy z ciasta 6 kul. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Żółtko roztrzepujemy, smarujemy nim wierzch każdej bułki. Bułki posypujemy ziarnami.
  6. Ponownie zostawiamy bułki do wyrośnięcia, tym razem na 45 minut (w ciepłym miejscu).
  7. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  8. Bułki pieczemy 15 minut.
Adapted from "Burgery, hot-dogi i bajgle" Valéry Drouet & Pierre-Louis Viel
Adapted from "Burgery, hot-dogi i bajgle" Valéry Drouet & Pierre-Louis Viel
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *