Bun Cha

Bun Cha to rodzaj sałatki, ale to też trochę danie. To smak Bun Cha najbardziej pamiętam z wyprawy do Wietnamu. Bun oznacza makaron, Cha to wieprzowina. To na Bun Cha mam na co dzień największą ochotę. Moim zdaniem sekretem Bun Cha jest sos. Oprócz sosu w daniu występuje makron ryżowy, sałata, zioła, kiełki i mięso – boczek lub kotleciki mielone. I właśnie Bun Cha z kotlecikami lubię najbardziej. W kotlecikach ukryty jest imbir, trawa cytrynowa i czosnek. Całość nieźle przesiekana i dobrze zgrillowana.

Prawdzia Bun Cha pachnie ogniem. To na żywym ogniu mięso powinno być grillowane. 

Smak Bun Cha jest jak smak wakacji, które trwają od dobrych miesięcy kilku, choćby ośmiu. To słodkość przeplatająca się z aromatem sosu rybnego, octu ryżowego i limonki tak pachnącej, że ślinianki wymiękają. Nie sposób zapomnieć o tych smakach i zapachach. Uzależniają. Tym bardziej kiedy jest się zawodowym wąchaczem i smakoszem. 

<3

Przepis na sos mam z książki „Vietnamese Street Food” – Tracey Lister, Andreas Pohl

Bun Cha
Serves 4
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
15 min
GOTOWANIE
15 min
CAŁKOWITY CZAS
30 min
PRZYGOTOWANIE
15 min
GOTOWANIE
15 min
CAŁKOWITY CZAS
30 min
SOS
  1. 300 g cukru brązowego
  2. 100 ml sosu rybnego
  3. 100 ml octu ryżowego
  4. 100 ml soku z limonki
  5. 1 mała papryczka chilli
  6. 3 ząbki czosnku
  7. 2 marchewki
  8. pół kalarepy (oryginalnie green papaya)
mięso
  1. 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  2. 2 ząbki czosnku
  3. 1 szalotka
  4. 1 cm imbiru*
  5. łodyga trawy cytrynowej*
  6. sól, pieprz
dodatkowo
  1. makaron ryżowy
  2. 10-12 liści sałaty delikatnej
  3. kiełki fasoli
  4. łodygi i listki kolendry
  5. łodygi i listki mięty
  6. liście pachnotki
MIĘSO
  1. Czosnek, szalotkę, trawę cytrynową, imbir (obrany) kroimy w drobną kostkę.
  2. Składniki dodajemy do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Mięso solidnie wyrabiamy, formujemy dość małe i płaski kotleciki.
  4. Kotleciki smazymy na patelni grillowej lub grillujemy na patelni grillowej. Odkładamy.
  5. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
SOS
  1. Sos rybny, ocet ryżowy i cukier przekładamy do garnka i lekko podgrzewamy - do rozpuszczenia cukru.
  2. Garnek zdejmujemy z ognia.
  3. Dodajemy sok z limonki, posiekany czosnek i chilli.
  4. Jeśli nie lubicie ostrości, usuńcie z chilli wszystkie pestki.
  5. Marchewkę i kalarepę obieramy i kroimy w cienkie kawałki (plastry, półplastry).
  6. Warzywa dodajemy do sosu.
SKŁADANIE DANIA
  1. Do głębokiego talerza lub miski wkładamy makaron.
  2. Do makaronu dodajemy sos (lubię, gdy makaron w nim pływa).
  3. Na makron i sos nakładamy umyte kawałki sałaty, zioła (mięta, kolendra, pachnotka), kiełki.
  4. Na całość nakładamy kotleciki.
  5. Koniec :)
Uwagi
  1. *składniki opcjonalne
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.