CAIPIRINHA

CAIPIRINHA – to brazylijski drink na bazie wódki cachaçy. Słodycz brązowego cukru została przełamana sokiem z limonki i połączyła się z wódką, co z kolei w towarzystwie pokruszonego lodu dało słoneczny, letni efekt. Ależ to pyszny drink!

 

 

SKŁADNIKI:

    • * 1 limonka
    • * 2-3 łyżki brązowego cukru (w zależności od tego na jaką słodycz macie ochotę)
    • * wódka cachaça
    • * kruszony lód
    • * listki mięty – opcjonalnie (ja dałam kilka, bo aromat mięty w drinkach uwielbiam)
    • * słomka – koniecznie!

 

 

 

 

CAIPIRINHAPRZYGOTOWANIE:

Limonkę myjemy, rolujemy dłonią o deskę, by wydobyć z niej jak najwięcej soku, kroimy na pół, a następnie na ćwiartki i wrzucamy do wysokiej szklanki. Do limonki wsypujemy cukier i za pomocą np. drewnianej, zakręconej łyżeczki do miodu, ugniatamy wszystko. Chodzi o to, by wycisnąć z limonki jak najwięcej soku i połączyć go z cukrem. Następnie napełniamy szklankę do pełna kruszonym lodem (kostki lodu możemy rozbić tłuczkiem do mięsa w foliowym worku). Na koniec, do szklanki wlewamy wódkę – ilość wedle uznania (ok. 50 ml). Jeśli bardzo lubimy aromat mięty, świeże listki możemy wrzucić na samym końcu do szklanki, lub możemy ugnieść je wcześniej razem z limonką i cukrem. Caipirinhę pijemy przez słomkę. Chodzi o to, że pijac z dna, mieszają się nam powoli smaki i cachaça powoli opada, dopełniając się aromatem z sokiem limonki i cukrem . Pozdrowienia dla Mariusza z Callei! :)

 

 

 

Udanego weekendu :)

Asia

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *