Chili Con Carne

CHILI-CON-CARNE

Danie idealne! Jednogarnkowe, pełne smaków i aromatów, jedno z moich ulubionych.

Chili con carne robi się bardzo prosto! W garnku spotykają się cebula z czosnkiem, fasola z kukurydzą, pomidory z mięsem mielonym i… kolendra z gorzką czekoladą i cynamonem. 

Chili con carne jest więc jednogarnkową, pikantną eksplozją smaków, które łagodzi łyżka zimnej, gęstej śmietany. Chrupiące nachosy są dodatkiem idealnym do chili con carne. Podpieczcie je wcześniej w piekarniku oprószone serem żółtym. I nie wierzcie w jedno – że danie wytrzyma do jutra. Nie sposób nie podjadać go z garnka! 

 

CHILI CON CARNE
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
20 min
GOTOWANIE
1 hr
CAŁKOWITY CZAS
1 hr 20 min
PRZYGOTOWANIE
20 min
GOTOWANIE
1 hr
CAŁKOWITY CZAS
1 hr 20 min
SKŁADNIKI
  1. oliwa z oliwek
  2. cebula
  3. 4 ząbki czosnku
  4. papryczka chili
  5. 500 g mielonej wołowiny
  6. pomidory z puszki bez skórki
  7. pasta pomidorowa (3 łyżki)
  8. fasola czerwona w puszce
  9. kukurydza w puszce
  10. sól, pieprz, papryka
  11. sos sojowy (np. ciemny)
  12. pasta chili (łyżeczka)
  13. garść świeżej kolendry
  14. dwie kostki gorzkiej czekolady
  15. szczypta cynamonu
  16. garść startego żółtego sera
  17. nachosy + ser żółty do posypania
  18. zimna, gęsta, kwaśna śmietana
PRZYGOTOWANIE
  1. Na oliwie z oliwek (łyżka) podsmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy posiekany czosnek oraz papryczkę chili.
  2. Dodajemy zmieloną wołowinę i podsmażamy wszystko razem.
  3. Dodajemy sos sojowy do smaku (1-2 łyżki).
  4. Do całości dodajemy puszkę pmidorów bez skórki oraz przecież pomidorowy.
  5. Dorzucamy fasolę czerwoną oraz kukurydzę.
  6. Mieszamy wszystko i doprawiamy solą, pieprzem oraz pastą chili.
  7. Dusimy wszystko na małym ogniu co jakiś czas mieszając (do godziny)
  8. Składniki połączą się, płyn odparuje, całość zgęstnieje.
  9. Na koniec dodajemy szczyptę cynamonu oraz startą gorzką czekoladę
  10. Pod koniec gotowania dodajemy garść startego żółtego sera oraz świeżą kolendrę, przyprawiamy, jeśli w smaku czegoś brakuje.
  11. Na blaszkę wykladamy nachosy, posypujemy je serem zółtym i zapiekamy chwilę w piekarniku
  12. CHILI CON CARNE podajemy z podpieczonymi nachosami, łyżka gęstej, zimnej, kwaśnej śmietany.
  13. Posypujemy całość świeżą kolendrą.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
 chili-con-carne-idealne

 

 

4 Komentarzy

Skomentuj Asia Matyjek Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.