CHILI CON CARNE

chili con carneBardzo lubię dania jednogarnkowe. Wystarczy na początku poświęcic im chwilę, a później same pięknie dochodzą, nabierają smaku i najczęściej jest tak, że na drugi dzień smakują lepiej niż dnia pierwszego. CHILI CON CARNE robi się prawie samo :) Pomimo długiej listy składników, jego przygotowanie to naprawdę kilka kroków. Podsmażamy co trzeba, dodajemy dodatki i mieszamy raz na jakiś czas. Uwielbiam kiedy chili jest pikantne, ale nie za bardzo, tak by ostrość nie odbierała smaku. Obowiazkowo moje chili podaję z zimną, kwaśną, gestą śmietaną, która łagodzi ostry smak oraz z kawałkami lekko ciepłych nachosów. Nie robię ich sama, kupuję gotowe. Tym razem do chili con carne przygotowałam też guacamole. Podczas gotowania dodałam szczyptę cynamonu oraz starłam dwie kostki gorzkiej czekolady. Dodałam również sporo świeżej kolendry, którą kocham nad życie i dodaję do wszystkiego. Smaki cudnie połączyły się ze sobą. To był pyszny obiad, jeszcze z jednego powodu – były ze mną dwie śmiechotki :) UlaEwa, dzięki za super weekend i cudowne towarzystwo :) Czekam na Was!

SKŁADNIKI:

    • * oliwa z oliwek
    • * cebula duża (ja dałam jedną małą białą i jedną małą czerwoną)
    • * 4 ząbki czosnku
    • * papryczka chili
    • * 500 g mielonej wołowiny
    • * pomidory z puszki bez skórki
    • * pasta pomidorowa
    • * fasola czerwona w puszce
    • * kukurydza w puszce
    • * sól, pieprz, papryka
    • * sos sojowy (np. ciemny)
    • * pasta chili (łyżeczka)
    • * garść świeżej kolendry
    • * dwie kostki gorzkiej czekolady, szczypta cynamonu
    • * garść startego żółtego sera
    • * nachosy + ser żółty do posypania
    • * gęsta, kwaśna śmietana
    • * awokado ( do zrobienia GUACAMOLE)
PRZYGOTOWANIE: 

chili con carne1. Na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną cebulkę, dodajemy posiekany czosnek oraz papryczkę chili

2. Dodajemy zmieloną wołowinę i podsmażamy wszystko razem, dodajemy sos sojowy do smaku

3. Do mięsa dodajemy puszkę pmidorów bez skórki oraz przecież pomidorowy (mały kartonik)

4. Dorzucamy fasolę czerwoną oraz kukurydzę

 

chili con carne5. Mieszamy wszystko i doprawiamy solą, pieprzem, papryką, ziołami oraz pastą chili

6. Dusimy wszystko na małym ogniu – ok. 30 min.

7. Dodajemy szczyptę cynamonu oraz startą gorzką czekoladę

8. Na koniec dodajemy garść startego żółtego sera oraz świeżą kolendrę, przyprawiamy, jeśli w smaku czegoś brakuje

 

 

chili con carne9. Na blaszkę wykladamy nachosy, posypujemy je serem zółtym i zapiekamy chwilę w piekarniku

10. Przygotowujemy GUCAMOLE – dojrzałe awokado rozdrabniamy widelcem, dodajemy ząbek czosnku, oliwę z oliwek, sól, pieprz, kolendrę

CHILI CON CARNE podajemy na talerzu z podpieczonymi nachosami, łyżką gęstej, zimnej, kwaśnej śmietany oraz łyżką GUACAMOLE. Posypujemy całość świeżą kolendrą.

Smacznego :)

 

Asia

2 Komentarzy

  • Aga

    Pani Asiu, to jest rewelacja :) Danie rzeczywiście bezproblemowe i nawet z mniejszą ilością przypraw (nie miałam np. kolendry i cynamonu) jest przepyszne. 

    Serdeczne podziękowania!

Skomentuj Asia Matyjek Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.