Chleb z orzechami i żurawiną

CHLEB Z ORZECHAMI I ŻURAWINĄ

Mąka pszenna razowa, dość mokry środek, orzechy włoskie, aromatyczna żurawina i chrupiąca skórka – to jeden z tych chlebów, które uwielbiam jeść i robić.

Szczerze polecam ten przepis. Sposób przygotowania jest zupełnie niewspółmierny do efektów, bo te są zniewalające!

Chleb wyrabia się dosłownie chwilę (do minuty). Ciasto możemy przygotować wieczorem. Chleb wyrośnie przez całą noc, a na drugi dzień pozostanie upieczenie go w mocno rozgrzanym piekarniku.

Warto zrobić ciasto od razu na dwa bochenki. Możecie użyć różnych dodatków: od serów prze zioła po orzechy, rodzynki itd.

 

CHLEB Z ORZECHAMI I ŻURAWINĄ
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 2 szklanki mąki pszennej razowej
  2. 1 szklanka mąki pszennej
  3. 7 g suchych drożdży
  4. 1 łyżeczka cukru
  5. 1 łyżeczka soli
  6. 1 i 1/3 szklanki wody (ok. 300 ml)
  7. solidna garść orzechów włoskich
  8. solidna garść suszonej żurawiny
PRZYGOTOWANIE
  1. Mąkę przesypujemy do miski.
  2. Dodajmy sól, drożdże, cukier, wodę i dodatki.
  3. Mieszamy drewanianą łyżką ok. minuty – do połączenia składników.
  4. Wszystkie składniki powinny być ze sobą dobrze połączone.
  5. Miskę przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce, najlepiej na całą noc.
  6. Na drugi dzień przekładamy wyrośnięte ciasto chlebowe na oprószony mąką blat.
  7. Posypujemy ciasto delikatnie mąką i zwijamy je w kulę.
  8. Ciasto przekładamy do naczynia żaroodpornego, którego spód również delikatnie oprószamy mąką.
  9. Ciasto w naczyniu żaroodpornym zostawiamy w ciepłym miejscy na ok. godzinę (powinno podwoić swoją objętość). Możemy naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 30/40 stopni.
  10. Kiedy ciasto wyrośnie, jest gotowe do upieczenia.
  11. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni.
  12. Do tak rozgrzanego piekarnika wstawiamy naczynie pod przykryciem i pieczemy chleb ok. 30 minut.
  13. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy chleb do zrumienienia skórki (ok. 15-20 minut).
  14. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z naczynia i studzimy go. Najlepiej oczywiście smakuje z masłem i solą :)
Uwagi
  1. *Pierwszy przepis na ten chleb pochodzi ze strony kwestiasmaku.com
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

 CHLEB Z ORZECHAMI I ŻURAWINĄ CHLEB Z ORZECHAMI I ŻURAWINĄ

 

 

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *