Chleb z suszonymi pomidorami

CHLEB-NA-ZAKWASIE

Dziś przepisów będzie kilka. Jeden na zakwas, drugi na chleb z suszonymi pomidorami, trzeci na domowy majonez, a czwarty na jajko ugotowane na półtwardo.

Kocham nad życie tak ugotowane jajko z majonezem, oprószone solą. Czasami z ogórkiem kiszonym, a czasami z listkiem kolendry.

Chleb upiekła Kasia Golec, cudownie mieć sąsiadkę, która pysznie pichci. Dziękuję Kasiu!

ZAKWAS NA CHLEB
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. mąka żytnia razowa
  2. woda
PRZYGOTOWANIE
  1. Dzień 1
  2. godzina: 8:00
  3. 200 g mąki żytniej razowej (użyłam świeżo mielonej mąki, która u mnie miała objętość 2 szklanek)
  4. Mąkę wymieszać z wodą w szklanym naczyniu. Powstanie bardzo gęsta pasta.
  5. Należy odstawić ją na 24 godziny w temperaturze 24-27 st C - np. przy ciepłym kaloryferze.
  6. Hamelman do produkcji zakwasu zaleca użycie mąki żytniej razowej, ze względu na bogactwo
  7. składników odżywczych, jakie się w niej znajduje.
  8. Dzień 2
  9. 24 h póżniej, godz. 8:00
  10. 100 g mikstury z dnia poprzedniego (niepełne 1/2 szklanki)
  11. 100 g mąki żytniej razowej (1 szklanka)
  12. 100 g wody (1/2 szklanki)
  13. Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 24 godziny w temperaturze 24-27 st C
  14. Dzień 3
  15. 24 h później, godz: 8:00
  16. 100 g mikstury z dnia 2 (niepełne 1/2 szklanki)
  17. 100 g mąki żytniej razowej (1 szklanka)
  18. 100 g wody (1/2 szklanki)
  19. Wymieszać, przykryć folią plastikową. Odstawić na 12 godzin w temperaturze 24-27 st C
  20. Dzień 3
  21. 12 godzin później, godz. 20:00
  22. 100 g mikstury z dnia 3 (niepełne 1/2 szklanki)
  23. 100 g mąki żytniej razowej (1 szklanka)
  24. 100 g wody (1/2 szklanki)
  25. Wymieszać, przykryć folią plastikową. Odstawić na 12 godzin w temperaturze 24-27 st C
  26. Dzień 4
  27. Powtarzać karmienie zakwasu jak w dniu 3 - czyli rano i wieczorem, w odstępach 12 godzinnych.
  28. Dnia 5 zakwas jest gotowy do upieczenia chleba.
Uwagi
  1. "Przepis na zakwas przesłali mi Ewa i Tomek Zajdel i pochodzi ze strony "Pracownia Wypieków".
  2. Dziękuję! :)
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
CHLEB NA ZAKWASIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. blaszka do wypieku chleba (lub dwie prostokątne foremki)
  2. zakwas (ok. 250-300 ml)
  3. 1 kg mąki pszennej
  4. 1 l ciepłej wody
  5. łyżka soli (do smaku)
  6. szklanka pokrojonych pomidorów suszonych
  7. 3/4 szklanki dowolnych ziaren (słonecznik, dynia itp)
  8. olej - do posmarowania blaszek
PRZYGOTOWANIE
  1. Ciasto przygotowujemy wieczorem.
  2. Blaszkę smarujemy oliwą i oprószamy pestkami lub innymi ziarnami.
  3. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy zakwas, lekko ciepłą wodę, sól i ulubione dodatki.
  4. Wyrabiamy ciasto na gładką masę - łyżką, ok. 5-10 minut.
  5. ODKŁADAMY CZĘŚĆ ZAKWASU DO SŁOIKA NA NASTĘPNY WYPIEK.
  6. Wyrobione ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do zimnego piekarnika na całą noc.
  7. Przez noc ciasto urośnie.
  8. Rano nie wyjmujemy blaszki
  9. Nastawiamy piekarnik na 190 stopni i pieczemy chleb przez godzinę.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
DOMOWY MAJONEZ
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 1 jajko (temperatura pokojowa)
  2. 1 łyżeczka musztardy
  3. 2 łyżki soku z cytryny
  4. sól, pieprz, cukier – do smaku
  5. ok. 1 szklanki oleju
PRZYGOTOWANIE
  1. Jajko wbijamy do miski, dodajemy musztardę, cukier oraz sok z cytryny – miksujemy wszystko. Zaczynamy od wolnych obrotów.
  2. Bardzo powoli, małym strumieniem wlewamy olej – cały czas miksując.
  3. Miksujemy do momentu, aż masa stanie się białym, gęstym majonezem. Stopniowo zwiększamy obroty.
  4. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
JAJKO GOTOWANE NA PÓŁTWARDO
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. jajko
  2. woda
  3. sól
PRZYGOTOWANIE
  1. Do garnka wlewamy wodę. Wkładamy do niej jajko.
  2. Garnek stawiamy na gaz.
  3. Gdy tylko woda zacznie się gotować, odliczamy 4 minuty.
  4. Po tym czasie przekładamy jajko do miski z zimną wodą.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
CHLEB-NA-ZAKWASIE CHLEB-Z-SUSZONYMI-POMIDORAMI DOMOWY-MAJONEZ

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *