Chłodnik z żółtymi burakami

CHŁODNIK Z ŻÓŁTYMI BURAKAMI, ZIELONYM TABASCO I JAJEM PRZEPIÓRCZYMTen chłodnik jest tak idealny, jak idealny był wczorajszy dzień. Wszystko za sprawą warsztatów kulinarnych z Tabasco i sosem sojowym Kikkoman w tle.

Przygotowywaliśmy wiele pyszności pod profesjonalnym okiem Adama Leszczyńskiego.

Chłoneliśmy opowieści Grzegorza Łapanowksiego, zachwycalismy się smakami dań, którzy przygotowywali Blogerzy wraz z Szefami Kuchni.

 

 

 

CHŁODNIK Z ŻÓŁTYMI BURAKAMI, ZIELONYM TABASCO I JAJEM PRZEPIÓRCZYMDziękuję Paulinie, Tomkowi i Marcinowi za super towarzystwo!

Było pysznie i obiecuję podzielić się z Wami każdym z przepisów. 

Dziś pora na chłodnik – podkręcony, zakręcony, odczarowany. A może i zaczarowany.

Chłodnik przygotowalismy z ogórków, upieczonych żółtych buraków marynowanych w zielonym tabasco oraz solidnej porcji pietruszki. Zwieńczeniem pyszności były delikatne plasterki rzodkiewki.

Żółte buraki możecie kupić na targach, ja swoje kupiłam u Zosi Lawendy.

 

 

SKŁADNIKI (na 4 porcje):

  • 2 długie ogórki
  • 200 g gęstego, greckiego jogurtu
  • 200 g kefiru
  • sól, pieprz – do smaku
  • garść zielonej pietruszki
  • 8 rzodkiewek
  • 2 buraki większe lub 3 mniejsze
  • łyżka zielonego tabasco
  • łyżka oliwy
  • skórka z ćwiartki limonki
  • 4 jajka przepiórcze

 

CHŁODNIK Z ŻÓŁTYMI BURAKAMI, ZIELONYM TABASCO I JAJEM PRZEPIÓRCZYMPRZYGOTOWANIE:

Każdego buraka szorujemy, osuszamy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy godzinę w 200 stopniach. Po upieczeniu studzimy je, obieramy ze skóry i mieszamy z zielonym Tabasco, oliwą i skórką otartą z limonki. Polecam dodać najpierw łyżkę Tabasco, jeśli będzie potrzeba, dodajcie więcej, ale uważajcie, jest ostre :)

 

 

 

 

 

CHŁODNIK Z ŻÓŁTYMI BURAKAMI, ZIELONYM TABASCO I JAJEM PRZEPIÓRCZYMOgórki dokładnie myjemy, osuszamy, ścinamy końce i wraz ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ogórki solimy, mieszamy i przekładamy na sitko, aby płyn z nich odciekł (10 minut).

Rzodkiewki myjemy, odcinamy ogonki i kroimy korzystając z mandoliny na cieniusieńkie plastry. Plastry rzodkiewki przekładamy do miski z wodą i lodem.

 

 

 

 

 

CHŁODNIK Z ŻÓŁTYMI BURAKAMI, ZIELONYM TABASCO I JAJEM PRZEPIÓRCZYMStarte i lekko posolone ogórki mieszamy z jogurtem i kefirem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną pietruszkę. mieszamy. Całość wstawiamy do lodówki, aby się schłodziły.

Jajka przepiórcze gotujemy na twardo.

Do misek nakładamy chłodnik, dodajemy żółte buraki marynowane w zielonym tabasco, jajko przepiórcze i plasteki rzodkiewki.

Smacznego, Asia.

 

 

 

 

CHŁODNIK Z ŻÓŁTYMI BURAKAMI, ZIELONYM TABASCO I JAJEM PRZEPIÓRCZYM CHŁODNIK Z ŻÓŁTYMI BURAKAMI, ZIELONYM TABASCO I JAJEM PRZEPIÓRCZYM3 CHŁODNIK Z ŻÓŁTYMI BURAKAMI, ZIELONYM TABASCO I JAJEM PRZEPIÓRCZYM CHŁODNIK Z ŻÓŁTYMI BURAKAMI, ZIELONYM TABASCO I JAJEM PRZEPIÓRCZYM fot. Paulina Hofman- www.smakowitykasek.pl fot. Paulina Hofman- www.smakowitykasek.pl

 

2 Komentarzy

Skomentuj Asia Matyjek Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.