CHRUPIĄCY KURCZAK PIECZONY NA PIWIE Z WARZYWAMI PIECZONYMI W MIODZIE

CHRUPIĄCY KURCZAK PIECZONY NA PIWIE Z WARZYWAMI PIECZONYMI W MIODZIE

Pyszny i bardzo aromatyczny jest kurczak tak pieczony. A do tego ma wspaniale chrupiącą skórkę. Między mięsem a skórką są zioła, jest masło i są plastry cytryn, których aromat podczas pieczenia rozchodzi się po całym mięsie.

Tak przygotowany kurczak upieczony na piwie jest soczysty i delikatny. Do upieczenia go użyłam rurki na podstawce, którą kupiłam w Tchibo. Kurczaka można tez nadziać na butelkę z piwem.

Do kurczaka podałam ziemniaki pieczone z ziołami i szynką oraz pieczone w miodzie w warzywa.

CHRUPIĄCY KURCZAK PIECZONY NA PIWIE I WARZYWA PIECZONE W MIODZIE
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
1 hr 30 min
CAŁKOWITY CZAS
2 hr
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
1 hr 30 min
CAŁKOWITY CZAS
2 hr
SKŁADNIKI
  1. *mięso
  2. cały kurczak (ekologiczny)
  3. piwo w butelce
  4. pół kostki masła
  5. cytryna
  6. zioła – tymianek, rozmaryn
  7. czosnek
  8. papryka słodka
  9. sól
  10. *warzywa pieczone w miodzie
  11. marchewki + pietruszki
  12. 6 łyżek miodu
  13. 3 łyżki oliwy z oliwek
  14. sól morska
  15. *ziemniaki pieczone z ziołami i szynką
  16. małe ziemniaczki
  17. zioła: rozmaryn, oregano
  18. plastry szynki parmeńskiej
  19. sól
  20. oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE
  1. *mięso
  2. Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  3. Czosnek obieramy i siekamy.
  4. Cytrynę i zioła myjemy.
  5. Całego kurczaka dokładnie nacieramy masłem, solą, papryką i czosnkiem.
  6. W miejscu, gdzie kurczak ma piersi, delikatnie oddzielamy skórę od mięsa i wsuwamy tam masło z czosnkiem i solą. Dokładamy plastry cytryny oraz zioła - całe gałązki.
  7. Jeśli do pieczenia kurczaka wykorzystujemy piwo, butelkę wstawiamy na chwilę pod ciepłą wodę i usuwamy z niej etykietę.
  8. Jeśli do pieczenia używamy przyrządu np. z Tchibo, do rury wlewamy piwo. Nadziewamy kurczaka (na rurę z piwem lub butelkę). Do środka kurczaka wkładamy cytrynę oraz zioła.
  9. Piwo lub przyrząd ustawiamy na blaszce, nadziewamy kurczaka.
  10. Całość pieczemy ok. 1,5 godziny w 190-200 stopniach.
  11. Kurczak powinien pięknie się zezłocić,
  12. Podczas pieczenia kilka razy polewamy całego kurczaka piwem, które spłynie na blachę.
  13. *warzywa pieczone w miodzie
  14. Marchewki i pietruszki obieramy, myjemy, układamy w naczyniu żaroodpornym.
  15. Warzywa polewamy miodem oraz oliwą z oliwek, oprószamy solą.
  16. Pieczemy godzinę wraz z kurczakiem (w ok. 200 stopniach).
  17. Podczas pieczenia warzywa polewamy sosem.
  18. Kurczaka podajemy z warzywami  i ziemniaczkami pieczonymi z ziołami i szynką parmeńską.
*pieczone ziemniaki z ziołami i szynką parmeńską - przepis jest tu
  1. http://odczarujgary.pl/pieczone-ziemniaki-z-ziolami-i-szynka-parmenska/
  2. Trzeba je piec ok. 30 min. Można je dołożyć do marchewki i kurczaka.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

CHRUPIĄCY KURCZAK PIECZONY NA PIWIE Z WARZYWAMI PIECZONYMI W MIODZIE

 CHRUPIĄCY KURCZAK PIECZONY NA PIWIE Z WARZYWAMI PIECZONYMI W MIODZIE

PIECZONE ZIEMNIAKI Z ZIOŁAMI I SZYNKĄ 

 

 

 

 

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *