CIASTKA FRANCUSKIE ZE ŚLIWKĄ

CISTAKA FRANCUSKIE ZE ŚLIWKĄWczoraj w programie Top Chef jedna Pani powiedziała, że praca z ciastem francuskiem to prościzna. Jak się nie ma czasu to pitu, pitu, bierzemy ciasto francuskie i jedzenie gotowe. Coś w tym jest :)

Płat ciasta francuskiego można kupić za niecałe 3 zł, a ilość rzeczy, które można z niego wyczarować jest powalająca. Za to je uwielbiam, a tym razem podwieczorkowo padło na ciastka ze śliwką. Przygotowanie całości trwało 5 minut, później już tylko pieczenia (ok. 20), lukrowanie i gotowe. Ciastka są najpyszniejsze ciepłe, choć na drugi dzień w pracy smakowały równie dobrze.

 

 

 

CISTAKA FRANCUSKIE ZE ŚLIWKĄSKŁADNIKI:

    • ciasto francuskie
    • śliwki
    • cukier muscovado, brązowy lub zwykły
    • cynamon
    • płatki migdałów
    • lukier – cukier puder i sok z cytryny
 
 
 
CISTAKA FRANCUSKIE ZE ŚLIWKĄPRZYGOTOWANIE:

Płat ciasta francuskiego rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto kroimy w kwadraty. Śliwki myjemy i przepoławiamy. Do każdej połówki nasypujemy cukier, a nastepnie układamy śliwki na cieście cukrem do dołu. Całość posypujemy cynamonem oraz płatkami migdałów.

Ciastka pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Po upieczeniu polewamy ciastka lukrem, który przygotujemy z 4 łyżek cukru pudru i soku z połowy cytryny.

Smacznego!

Asia

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *