Ciastka z imbierem Marii Gruszeckiej

CIASTKA Z IMBIEREM MARII GRUSZECKIEJJestem rozkochana po uszy w swojej nowej książce. Żadna ze stron nie jest ze sobą połączona, nie ma początku ani końca, sypie się w dłoniach. Pachnie historią, czuć w niej zamiłowanie do gotowania wielu kucharek, a odręczne notatki i przepięknej staranności pisamo sprawiają, że mam ochote przez cały czas czytać ją, dotykac i sprawdzać nowe przepisy…

CIASTKA Z IMBIEREM MARII GRUSZECKIEJKsiążkę „KUCHARZ KRAKOWSKI” Marii Gruszeckiej kupiłam w Antykwariacie na Krakowskim Przedmieściu. Książka jest bardzo stara, drukowana była w latach od 1852 roku do 1920 roku. Jest napisana wspaniałym językiem, zachwycające są przepisy i porady życiowe.

Dziś podzielę się z Wami przepisem na ciastka z imbierem (tak, tak z imbierem), a w każdą niedzilę postaram się zamieszczac przecudowne, życiowe rady, które napewno odpowiednio zasosowane odmienią nasze życie…

CIASTKA Z IMBIEREM MARII GRUSZECKIEJCiasteczka imbirowe nie zawierają masła. Zdziwiłam się mocno, gdy przeczytałam przepis. A oryginalny brzmi nastepująco:

„Czternaście deka (81/2 łuta) mąki, 14 deka (8 1/2 łuta) cukru wymięsić z jednem jajem, ze skórką cytrynową i imbierem tłuczonym; wywałkować, wykrawać ciastka i piec w szabaśniku na blasze białym woskiem wysmarowanej”

:) 

Szabaśnika w domu moim brak, blachy woskiem tez nie smarowałam, ale ciastka wyszły przepyszne. Twarde i kruche, idealne do herbaty. Jeśli ciasto będzie zbyt suche (bo np. jajko będzi emałe), dodajcie do całości pół kieliszka imbirówki.

CIASTKA Z IMBIEREM MARII GRUSZECKIEJ

 

Ciastka z imbierem
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 140 g maki pszennej
  2. 140 g cukru
  3. jajko
  4. skórka otarta z całej cytryny
  5. łyżka stołowa imbiru (z proszku lub startego)
  6. poł kieliszka imbirówki – opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE
  1. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto.
  2. Rozwałkowujemy je na cienko, podsypując delikatnie mąką.
  3. Wycinamy różne kształty i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Ciastka pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach, aż się zarumienią.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
Print Friendly

Komentarze do “Ciastka z imbierem Marii Gruszeckiej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *