Ciasto drożdżowe z rabarbarem

ciasto drożdżowe z rabarbarem

Kiedy jest maj, jest rabarbar. A kiedy jest rabarbar, to jest i kompot z rabarbaru i ciasto drożdżowe z rabarbarem.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem obowiązkowo musi być z kruszonką. Zresztą z całego ciasta, to właśnie chyba najbardziej rabarbar i kruszonkę kocham.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem możecie w 100% upiec z mąki pszennej. Testowałam też wersję z 80% mąki pszennej i 30% razowej. Wyszło pyszne, choć ciemniejsze i w smaku czuć było mąkę żytnią.

 

CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
40 min
GOTOWANIE
50 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr 30 min
PRZYGOTOWANIE
40 min
GOTOWANIE
50 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr 30 min
SKŁADNIKI
  1. szklanka mleka
  2. 40 g świeżych drożdży
  3. 100 g cukru
  4. 500 g mąki pszennej
  5. 80 g miękkiego masła
  6. 1 jajko
  7. 1/2 łyżeczki soli
  8. 1 łyżka esencji waniliowej
  9. ***6-8 łodyg rabarbaru
  10. ***kruszonka; 100 g mąki pszennej, 100 g cukru, 100 g masła, solidna garść lub dwie płatków migdałów
PRZYGOTOWANIE
  1. Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu.
  2. Do lekko ciepłego Inie gorącego!) mleka dodajemy połowę cukru oraz pokruszone drożdże. Czekamy aż drożdże zaczną pracować (ok 15-20 minut). Drożdże powinny zacząć się pienić, powinny też zwiększyć swoją objętość.
  3. W tym czasie mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę cukru, jajko, sól, oraz ekstrakt waniliowy.
  4. Dodajemy również kawałki masła oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto mikserem lub ręcznie przez ok. 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste.
  5. Miskę z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do godziny. Jego objętość powinna się podwoić.
  6. Blachę lub blaszkę (ok. 35x25 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy masłem.
  7. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni.
  8. Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Rabarbar rozkładamy na całej powierzchni ciasta.
  9. Przygotowujemy kruszonkę - masło ucieramy z mąką i cukrem. Dodajemy płatki migdałów.
  10. Posypujemy kruszonką całe ciasto.
  11. Placek drożdżowy pieczemy najpierw 30 minut w 150 stopniach, a następnie ok. 20 minut w 180 stopniach.
  12. Po upieczeniu ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
ciasto drożdżowe z rabarbarem ciasto drożdżowe z rabarbarem ciasto drożdżowe z rabarbarem

 

 

2 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.