Ciasto dyniowo imbirowe

ciasto dyniowo imbirowe

Ciasto dyniowo – imbirowe przygotowałam na podstawie przepisu z książki „Indulgent Cakes” – Women’s Weekly. Musimy upiec dynię i puree zmieszać z resztą, bardzo esencjonalnych składników. Ciasto podałam z masą kajmakową i karmelem orzechowym, który wyglądem przypominał kryształy. Po kilku dniach myślę, że ciasto dodatkowo warto przełożyć kremem – czy to kajmakiem czy masą pralinową. Lub też zwyczajną konfiturą, np. śliwkową.

Zapraszam więc po przepis bardzo jesienny – na ciasto dyniowo-imbirowe.

Pozdrowienia,

Asia

CIASTO DYNIOWO-IMBIROWE
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
1 hr
GOTOWANIE
1 hr
CAŁKOWITY CZAS
1 hr 30 min
PRZYGOTOWANIE
1 hr
GOTOWANIE
1 hr
CAŁKOWITY CZAS
1 hr 30 min
SKŁADNIKI
  1. 185 g masła
  2. 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  3. 5 cm korzenia imbiru
  4. 275 g brązowego cukru
  5. 3 jajka
  6. 450 g mąki pszennej
  7. 3 łyżeczki mielonego imbiru
  8. 1 łyżeczka cynamonu
  9. 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  10. szczypta mielonych goździków
  11. szczypta soli
  12. łyżeczka sody oczyszczonej
  13. 250 ml mleka
  14. 350 g puree z pieczonej dyni (otrzymamy z 1 kg dyni)
  15. masa: puszka kajmaku + 100 g mascarpone
  16. karmel: kubek cukru + garść orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE
  1. 1 kg dyni myjemy, kroimy na kawałki, usuwamy pestki i pieczemy godzinę w 200 stopniach. Po tym czasie usuwamy skórę, a miąższ miksujemy. Powinniśmy otrzymać 350 g puree.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 22 cm, wykładamy ją papierem do pieczenia.
  3. Do miski wkładamy masło, ekstrakt z wanilii, imbir starty na tarce o małych oczkach oraz cukier. Ucieramy całość, aż masa stanie się puszysta.
  4. Wbijamy jajka (pojedynczo) i miksujemy.
  5. Partiami dodajemy przesianą mąkę oraz przyprawy - miksujemy.
  6. Dodajemy sól, sodę oraz wlewamy powoli mleko - miksujemy.
  7. Na koniec dodajemy puree z dyni - całość dokładnie miksujemy.
  8. Masę przelewamy do formy.
  9. Ciasto pieczemy 60 minut. Po tym czasie patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest upieczone. Wbijamy patyk do ciasta. Jeśli po wyjęciu jest czysty, ciasto jest upieczone. Jeśli na patyczku jest ciasto, dopiekamy ciasto 5-7 minut i ponownie sprawdzamy ciasto patyczkiem.
  10. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto w piekarniku na ok. 10-15 minut.
  11. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i studzimy je.
  12. Mascarpone miksujemy z kajmakiem i taką masę nakładamy na ostudzone ciasto.
  13. Aby przygotować karmel orzechowy, na suchą, rozgrzaną patelnię (na niewielkim gazie) wsypujemy cukier. Patelni nie ruszamy do momentu aż cukier się rozpuści. Kiedy cukier się rozpuści mieszamy całość delikatnie i wylewamy na powierzchnię wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy cienką warstwę, na którą wysypujemy pokruszone orzechy. Kiedy masa zastygnie kruszymy ją. Możemy skorzystać z pomocy moździerza.
  14. Tak przygotowanymi karmelowymi kryształami posypujemy ciasto i masę kajmakową.
  15. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu.
Uwagi
  1. Całe ciasto po upieczeniu i ostudzeniu możemy przekroić na pół i przełożyć kajmakiem, czekolada, kremem czy konfiturą np. śliwkową. Wszystko zależy od naszych upodobań.
  2. Aby otrzymać ok. 350 g puree z dyni musimy upiec ok. 1 kg dyni.
Adapted from Indulgent Cakes - Women's Weekly
Adapted from Indulgent Cakes - Women's Weekly
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
CIASTO DYNIOWO IMBIROWE

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *