Ciasto francuskie z jabłkami i rumem

francuskie-ciasto-z-jabłkami-i-rumem

O tym czy można mieć jabłkową duszę przeczytacie tu…

A czy można zakochać się w cieście francuskim z jabłkami i rumem odpowiem Wam bez wahania – oczywiście! Ciasto jest idealne. Ma w sobie wszystko to, czego od dobrego ciasta z jabłkami wymagać możemy. Pachnie masłem, jest lekko chrupiące… W jego środku ukryte są otulone zapachem rumu i wanilii jabłka, a całość wieńczą migdały. 

Smacznego :)

A.

 

CIASTO FRANCUSKIE Z JABŁKAMI, WANILIĄ I RUMEM
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
15 min
GOTOWANIE
45 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr
PRZYGOTOWANIE
15 min
GOTOWANIE
45 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr
SKŁADNIKI
  1. *forma 22 cm
  2. ***3 jabłka
  3. 2 łyżki brązowego cukru
  4. 1 łyżeczka cynamonu
  5. 3 łyżki rumu
  6. ***150 g miękkiego masła (temp. pokojowa)
  7. 110 g cukru
  8. 2 jajka
  9. 270 g mąki pszennej
  10. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  11. 2 łyżki rumu
  12. laska wanilii
  13. ¼ szklanki mleka
  14. garść migdałów
  15. ***masło i bułka tarta – do posmarowania formy
PRZYGOTOWANIE
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
  3. Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w półksiężyce.
  4. Jabłka posypujemy cukrem, dodajemy cynamon, alkohol – mieszamy.
  5. W misce ucieramy mikserem masło z cukrem – na puszystą masę.
  6. Dodajemy jajka, nadal wszystko ucieramy.
  7. Dodajemy mąkę – ucieramy ciasto.
  8. Dodajemy proszek do pieczenia, mleko i ziarna z laski wanilii – ucieramy ciasto.
  9. ¾ ciasta przekładamy na spód formy.
  10. Na cieście układamy jabłka.
  11. Pozostałe ciasto zupełnie niedbale nakładamy na jabłka.
  12. Całość posypujemy migdałami.
  13. Ciasto pieczemy 45 minut w 180 stopniach.
  14. Ciasto po upieczeniu możemy oprószyć cukrem pudrem.
Uwagi
  1. Do przygotowania ciasta możemy użyć rumu lub Calvadosu.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
JABŁUSZKA.

Print Friendly

Komentarze do “Ciasto francuskie z jabłkami i rumem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *