Clafoutis z jagodami i żurawiną

CLAFOUTIS Z JAGODAMI I ŻURAWINĄ

Clafoutis to pyszna propozycja zarówno śniadaniowa jak i podwieczorkowa.

Clafoutis jest podobne do pieczonego naleśnika.  Od zwykłych naleśników różni się tym, że ubijamy białka na puszystą pianę, dzięki czemu clafoutis pięknie rośnie podczas pieczenia. Właśnie… Podczas pieczenia, a nie smażenia. Bo przecież normalne naleśniki smażmy na patelni. Clafoutis natomiast zapiekamy – w naczyniu żaroodpornym lub małych naczynkach, kokilkach.

Tradycyjne clafoutis piecze się z wiśniami. Czytałam kiedyś, że dawno, temu używano wiśni wraz z pestkami, a to dlatego, że podczas drylowania z wiśni ucieka nam bardzo dużo soku. Zapiekano więc pod ciastem całe wiśnie. 

Moje pierwsze clafouits było z wiśniami drylowanymi. Kolejne były z różnymi owocami. Dzisiejsze jest z jagodami i żurawiną. 

Możecie użyć dowolnych owoców (również mrożonych), z mąką również możecie eksperymentować. W podstawowym przepisie jest mąką pszenna. Aby jednak było ciut zdrowiej, możemy wymieszać mąkę pszenną z mąką żytnią.

Polecam ten przepis, jest tak łatwy jak muffiny , dodatkowo pięknie wygląda i wspaniale smakuje.

CLAFOUTIS Z JAGODAMI I ŻURAWINĄ
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 2 jajka
  2. szczypta soli
  3. 100 g mąki pszennej
  4. 175 ml mleka
  5. 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  6. 60 g cukru
  7. masło – do posmarowania foremek
  8. kubek owoców – jagody, żurawina
  9. cukier puder – do oprószenia clafoutis po upieczeniu
  10. konfitury – do podania po upieczeniu
PRZYGOTOWANIE
  1. Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek.
  2. Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, cukier, mleko, ekstrakt waniliowy i delikatnie miksujemy całość.
  3. Kokilki lub formę do zapiekania smarujemy masłem. Możemy oprószyć bułką tartą.
  4. Na spód foremek dajemy owoce, całość zalewamy ciastem i pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
  5. Jeśli wierzch zacznie zbyt szybko się rumienić, przykrywamy całość folią aluminiową i dopiekamy.
  6. Po upieczeniu clafoutis posypujemy cukrem pudrem, możemy podać z konfiturą lub ubitą śmietanką.
  7. Smacznego!
  8. Asia
Uwagi
  1. Przepis na clafoutis dostałam od mojej lektorki j. francuskiego Doroty. Dziękuję!
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
CLAFOUTIS Z JAGODAMI I ŻURAWINĄ CLAFOUTIS Z JAGODAMI I ŻURAWINĄ

 

 

 

2 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.