Crème brûlée

Kiedy po pieczeniu ciasta zostają mi żółtka, zazwyczaj przygotowuję ajerkoniak. Czasami dorzucam je do porannej jajecznicy, a innym razem robię crème brulée :)

Creme Brulee to super prosty deser, który składa się z zapieczonej masy żółtkowo – śmietanowej, którego sekretem jest chrupiąca skorupka na wierzchu. A chrupiąca skorupka to cukier, który tuż przed podaniem deseru musimy podgrzać specjalnym palnikiem. Jeśli nie macie palnika, jedynym wyjściem jest wstawienie foremek na samą górę piekarnika tuż przy grillu. Trzeba uważać, by cukier się nie spalił. Zainwestujcie więc w palnik :)

Cukier pod wpływem wysokiej temperatury rozpuści się, a później zastygnie. I właśnie w takiej formie podajemy deser :)

Składniki:

*5 porcji

400 ml śmietanki 30%

6 żółtek

3 stołowe łyżki białego cukru

ziarna wanilii z 1 laski lub łyżka stołowa esencji waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią

cukier do posypania przed podaniem (biały, brązowy lub brązowy kryształ)

 

Przygotowanie:

Śmietankę wlewamy do garnka, podgrzewamy ją na małym ogniu.

Dodajemy cukier, mieszamy, pilnujemy by śmietanka nie gotowała się.

Żółtka ucieramy mikserem – nie na puszystą masę, miksujemy je wolno.

Kiedy śmietanka zacznie pyrkać, cukier rozpuści się, wyłączamy gaz.

Kiedy śmietanka w garnku lekko przestygnie, dodajemy ją małymi partiami do lekko utartych żółtek.

Masa nie powinna być napowietrzona.

Śmietankę wlewamy powoli, miksujemy na wolnych obrotach i krótko pod koniec dodając ziarna wanilii lub esencję waniliową.

Piekarnik rozgrzewamy do 100 stopni.

Masę przelewamy do kokilek.

Kiedy w masie zobaczycie pęcherzyki powietrza, lekko uderzcie kokilką z masą o blat.

Kokilki z masą wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni i pieczemy 50 minut.

Po tym czasie wyjmujemy kokilki z piekarnika, studzimy i chłodzimy w lodówce (do całkowitego zastygnięcia masy).

Przed podaniem wierzch deseru posypujemy cukrem i podgrzewamy specjalnym palnikiem do rozpuszczenia cukru.

Kiedy na wierzchu będzie skorupka z cukru, podajemy deser.

Uwagi:

*do śmietanki dodajcie 3 łyżki cukru – jeśli będzie dla Was mało słodka, dodajcie więcej cukru

*do posypania deseru możecie użyć cukru białego. Fajnie wygląda i dobrze zachowuje się też cukier brązowy i cukier brązowy kryształ

*palnik do opalania przydaje się w kuchni, więc kupcie go – jest najlepszy do cukru przy przygotowaniu creme brulee

*jeśli jednak nie macie palnika, a Wasz piekarnik ma grzałkę u góry (np. grilla), rozgrzejcie grzałkę porządnie i na chwilę wstawcie creme brulle z cukrem. Uważajcie by cukru nie przypalić.

*Creme Brulee można podać również z sezonowymi owocami 

 

2 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.