Crêpes Suzette

Crepes Suzette

Naleśniki znamy wszyscy, są popularne na całym świecie. Francuskie naleśniki to właśnie crêpes. Najbardziej znane francuskie naleśniki to Crêpes Suzette. To naleśniki smażone na maśle pływające w maślano-pomarańczowym sosie zwieńczonym pomarańczowym likierem.

Po raz pierwszy przyrządzono je w 1895 roku dla księcia Walii, potem Króla Edwarda VII.

Historia powstania tego deseru jest bajkowa. Przygotowując posiłek dla Księcia, ówczesny pomocnik kuchenny Henri Charpentier przygotowywał sos, w którego skład wchodził likier Grand Manier. Sos niespodziewanie zapalił się. Zasmucony Henri nie wiedział co począć, dopóki sosu nie spróbował. To, jak bardzo był zachwycony smakiem obrazują spisane w jego biografii słowa. Powiedział, że sos był najrozkoszniejszą melodią, jaką kiedykolwiek smakował. Urocze i prawdziwe. Przekonacie się o tym przygotowując naleśniki zakochane w maśle i pomarańczy.

Przepis przygotowałam dla Magazynu SMAQ.

Crêpes Suzette
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
15 min
GOTOWANIE
10 min
CAŁKOWITY CZAS
25 min
PRZYGOTOWANIE
15 min
GOTOWANIE
10 min
CAŁKOWITY CZAS
25 min
na 8-10 naleśników
  1. *ciasto naleśnikowe
  2. 120-150 g mąki pszennej
  3. szklanka mleka 2%
  4. 2 mniejsze jajka lub 1 duże
  5. szczypta soli
  6. masło
  7. *sos
  8. 2 łyżki cukru
  9. 2 łyżki masła
  10. ½ szklanki sok z pomarańczy
  11. skórka otarta z całej pomarańczy
  12. kieliszek likieru Cointreau
PRZYGOTOWANIE
  1. *ciasto
  2. Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek.
  3. Białka delikatnie ubijamy z dodatkiem soli.
  4. Do białek dodajemy żółtka, przesianą mąkę i mleko.
  5. Miksujemy całość na gładką masę. Możemy do ciasta dodać łyżkę masła.
  6. Rozgrzewamy patelnię.
  7. Do smażenia każdego naleśnika rozpuszczamy łyżeczkę masła.
  8. Nabieramy niepełną chochlę ciasta i smażymy cienkie naleśniki.
  9. Po usmażeniu naleśniki odkładamy na bok.
  10. *sos
  11. Na patelnię wsypujemy cukier, dodajemy masło, podgrzewamy całość.
  12. Po rozpuszczeniu masła dodajemy likier Cointreau oraz skórkę otartą z całej pomarańczy.
  13. Po kilku minutach dolewamy sok z pomarańczy, mieszamy całość i trzymamy chwilę na małym ogniu aż sos się zredukuje.
  14. Każdego naleśnika maczamy w pomarańczowym, gorącym sosie, składamy w trójkąt i podajemy.
Uwagi
  1. Gałka zimnych lodów waniliowych lub łyżka zimnego mascarpone pięknie rozpłynie się na ciepłym naleśniku i doda wspaniałego smaku :)
Adapted from Julia Child, Rachel Khoo
Adapted from Julia Child, Rachel Khoo
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *