Cynamonowe placuszki z pieczonej dyni

placki z dyni

Delikatne i pachnące cynamonem – takie są te placuszki. Są delikatne, ponieważ dynię wcześniej upiekłam. To nic trudnego – wystarczy całe kawałki ze skórką wsadzić na 40 minut do rozgrzanego piekarnika. Po zmiksowaniu dyni do miąższu możemy dodawać dowolne przyprawy. W tym przypadku padło na cynamon i brązowy cukier. Myślę, że do całości można również dać kawałki jabłka. Pięknie komponowałyby się z delikatną, pieczoną dynią i cynamonem. Jeśli więc macie jabłko pod ręką, śmiało. Dodajcie kawałki do ciasta, o którym zaraz Wam wszystko napiszę :)

Cynamonowe placuszki z pieczonej dyni
Napisz recenzję
Drukuj
na ok 12 placuszków
  1. ok. 300 g dyni
  2. 2 jajka
  3. 4 łyżki mąki pszennej
  4. 2 łyżki cukru brązowego
  5. 2 łyżeczki cynamonu (płaskie)
  6. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  7. olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
  1. Dynię kroimy na kawałki, usuwamy pestki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok 40 minut.
  2. Kiedy dynia będzie miękka, usuwamy z niej skórkę i miksujemy na gładko.
  3. Do pieczonej, ostudzonej dyni dodajemy jajka, mąkę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia. Miksujemy całość.
  4. Powinniśmy otrzymać dość gęstą konsystencję. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy trochę mąki. Teraz możecie również wkroić jabłko jeśli macie ochotę.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej.
  6. Na rozgrzany olej łyżką nakładamy placki. Smażmy je na złoty kolor po ok. 2 minuty z każdej strony.
  7. Placuszki możemy podać oprószone brązowym cukrem, z miodem lub ulubioną konfiturą.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
placki z dyni

Print Friendly

Komentarze do “Cynamonowe placuszki z pieczonej dyni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *