Cynamonowo-waniliowy jabłecznik

SZARLOTKA

Jak pisze w swojej książce „O jabłkach” Eliza Mórawska „jeśli chcemy sprzedać mieszkanie i jesteśmy umówienia z potencjalnym klientem na jego oglądanie, warto upiec szarlotkę. Nie ma nic piękniejszego i bardziej kojarzącego się z ciepłem domowego ogniska niż zapach kruchego maślanego ciasta, jabłek doprawionych cynamonem i wanilią dochodzący z piekarnika”.

Książka Elizy z whiteplate.com, którą mam została wydrukowana na unikatowym papierze „jabłkowym”. Część celulozy zastąpiono w nim przerobionymi obierkami z jabłek. Książka jabłkami niestety nie pachnie, za to zawiera mnóstwo cudownych, jabłkowych przepisów i obłędne fotografie.

Mój Karol na szarlotkę czy jabłecznik mówi „ciasto jabłonne”. Uwielbiam Jego literówki, przekręcanie wyrazów i tworzenie nowych. To jak z przepisami – nie trzymajmy się ich kurczowo. I skoro mamy grudzień, a za kilka dni Święta, dodajmy do naszego ciasta jabłonnego masłem pachnącego więcej cynamonu i wanilii. 

Mój przepis to najprostsza wersja ciasta kruchego z jabłkami. Nie ma przy nim wiele pracy – wystarczy zagnieść kruche, bardzo maślane ciasto, spore kawałki jabłek przesmażyć na maśle wraz z przyprawami i zapiec całość.

Dobrej niedzieli,

A.

CYNAMONOWO-WANILIOWY JABŁECZNIK
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. ** na blaszkę o wymiarach ok. 20x30 cm
  2. *ciasto kruche
  3. 300 g przesianej mąki pszennej
  4. 200 g zimnego masła
  5. 100 g cukru pudru lub cukru drobnego
  6. ziarna z 1 laski wanilii
  7. *jabłka
  8. 6 jabłek jabłka
  9. 5 łyżek brązowego cukru (ewent. 2 łyżki brązowego cukru + 2 łyżki miodu)
  10. łyżka masła
  11. 1 łyżka cynamonu
  12. 1 laska wanilii (cała + ziarna)
  13. garść płatków migdałów
PRZYGOTOWANIE
  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier, ziarna z laski wanilii i zimne, posiekane masło.
  2. Ciasto szybko zagniatamy. Częścią ciasta wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (dno + ewentualnie boki).
  3. Ciasto nakłuwamy widelcem na całej powierzchni, przykrywamy papierem do pieczenia i podpiekamy ok 12-15 minut w 180 stopniach.
  4. Pozostałe ciasto odkładamy.
  5. Jabłka myjemy, obieramy cieniutko ze skórki i kroimy na dość spore kawałki (mogą być ósemki).
  6. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy jabłka, cukier (miód), cynamon, laskę wanilii oraz wydłubane z niej ziarenka i płatki migdałów.
  7. Całość przesmażamy do rozpuszczenia się cukru - ok. 10 min.
  8. Tak przesmażone jabłka wykładamy na podpieczony spód ciasta.
  9. Rozwałkowujemy pozostałe ciasto i nakładamy na jabłka.
  10. Nożem robimy nacięcia.
  11. Ciasto oprószamy cynamonem i brązowym cukrem.
  12. Ciasto pieczemy ok. 40 minut w 190 stopniach.
  13. Ciasto jabłonne możemy podawać z lodami waniliowymi lub cynamonowymi :)
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
JABŁECZNIK-Z-WANILIĄ SZARLOTKA-Z-WANILIĄ

Print Friendly

Komentarze do “Cynamonowo-waniliowy jabłecznik

  1. Ciasto jest pyszne, jednak w moim przypadku proporcje okazały się nieodpowiednie do blaszki o wymiarach 20×30. Ciasta kruchego wyszło zdecydowanie za mało – ledwo udało mi się wylepić dno (bardzo cienką warstwą) a na górną zostało już tylko na kilka pasków, z których ułożyłam kratkę. Jabłek też wyszło niewiele – w rezultacie powstał cieniutki placek jabłkowy (o całkowitej grubości może 1,5 cm), wydaje mi się więc, że to składniki na znacznie mniejszą blaszkę. Co nie zmienia faktu, że zniknęło w mig! ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *