Cytrynowa beza z limoncello

CYTRYNOWA BEZA Z LIMONCELLOBezy, bezy, bezy. Od rana do wieczora, malusie, duże, torty i desery. Bezowy jest ostatnio mój świat. Są fioletowe, różowe, czarne, z brokatem, serduszkami i torebkami z perełkami. Jest pięknie i słodko :)

Dziś polecam super pyszną bezę cytrynową, którą przełozyłam bitą śmietaną zmieszaną z limoncello i skórką z cytryny.

 

 

 

 

 

 

CYTRYNOWA BEZA Z LIMONCELLOSKŁADNIKI:

 

  • ***beza
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 220 g cukru
  • łyżeczka mąki ziemniacznej
  • łyżeczka octu
  • skórka otarta z całej cytryny
  • ***dodatki
  • 200 ml śmietanki 30%
  • skorka otarta z całej cytryny
  • kieliszek limoncello
 

 

PRZYGOTOWANIE:

CYTRYNOWA BEZA Z LIMONCELLOJajka myjemy, wycieramy, starannie oddzielamy białka od żółtek. Do białka nie moze dostac się ani trochę żółtka. Zaczynamy ubijac białka, mikserem, najpierw na niewielkich obrotach, z dodtakiem szczypty soli. Kiedy białko zacznie się pienić, zwiększamy obroty i malutkimi partiami dodajemy cukier. Ubite białko powinno być sztywne i lśniące. Ubijanie może trwac 10-15 minut. Pod koniec ubijania dodajemy łyżkę octu i łyżkę mąki ziemniaczanej oraz skórkę otartą z całej cytryny.

Ubitą na sztywno pianę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą łopatki formujemy kształt bezy. Bezę suszymy 30 minut w 120 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę jeszcze dwie godziny. Po upieczeniu zostawiamy bezę, aby odpoczęła.
Ja bezę piekę wieczorem i zostawiam ją po upieczeniu w wyłączonym piekarniku do rana.

Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika, nie zagladamy do bezy. Ona bardzo tego nie lubi :)

 

Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej skórkę otartą z cytryny oraz limoncello. Mieszamy całość, chłodzimy w lodówce.

Bezę przekładamy naszym cytrynowym kremem, możemy ozdobić plastrami cytryny (cienko pokrojonymi, przesmażonymi na miodzie) oraz cukrowymi posypkami.

 

Smacznego,

 

Asia :)

Print Friendly

Komentarze do “Cytrynowa beza z limoncello

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *