Czekolada śliwkowa

czekośliwka

Czekolada śliwkowa, śliwki w czekoladzie, czekośliwki, a może śliwki z kakao – sama nie wiem. Jedno jest pewne, to pyszność nad pysznościami bez grama cukru….

Każdą łyżeczkę tego cuda traktuję jako totalną bezkarność. Mało tego, wmawiam sobie, że to samo zdrowie. Bo w sumie to chyba prawda… Śliwki i gorzkie kakao… No i chlust nalewki śliwkowej, tak dla równowagi w przyrodzie :)

Smak czekolady śliwkowej jest wspaniały. Czuć gorzką czekoladę i owoce, a nalewka śliwkowa nadaje całości delikatnego, korzennego aromatu. Nalewkę możecie zastąpić rumem.

 

CZEKOLADA ŚLIWKOWA
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
20 min
GOTOWANIE
3 hr
CAŁKOWITY CZAS
3 hr 20 min
PRZYGOTOWANIE
20 min
GOTOWANIE
3 hr
CAŁKOWITY CZAS
3 hr 20 min
SKŁADNIKI
  1. 2 kg dojrzałych śliwek
  2. 200 g gorzkiego kakao
  3. chlust nalewki śliwkowej lub rumu
  4. *opcjonalnie miód lub cukier brązowy do smaku (jeśli śliwki nie są słodkie)
PRZYGOTOWANIE
  1. Śliwki myjemy, wyjmujemy z nich pestkę i w kawałkach umieszczamy w sporym garnku.
  2. Śliwki smażymy na malutkim ogniu często mieszając przez ok. 2-3 godziny.
  3. Po 2-3 godzinach pierwszego dnia, zdejmujemy śliwki z ognia.
  4. Smażenie powtarzamy jeszcze przez dwa dni. W sumie smażymy śliwki przez 3 dni po 2-3 godziny dziennie.
  5. Śliwki puszczą sok i rozpadną się. Uzyskamy konsystencję gęstej konfitury.
  6. Trzeciego dnia dodajemy do śliwek nalewkę lub rum oraz kakao. Mieszamy całość i smażymy do końca.
  7. Czekoladę śliwkową przekładamy do wyparzonych słoików i przechowujemy w lodówce.
Uwagi
  1. Jeśli śliwki nie będą zbyt dojrzałe i słodkie, dosładzamy całość brązowym cukrem lub miodem.
  2. Nalewkę czy rum możemy pominąć.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
czekolada-śliwkowa śliwki-z-kakao śliwki-w-czekoladzie.

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *