Czekolada z awokado

czekolada z awokado

Słyszałam o tym przepisie już dawno temu. Ale niekoniecznie przemawiają do mnie połączenia takie jak burak + czekolada czy nawet zupa z dyni na słodko. Jeśli burak to pieczony z olejem lnianym i solą morską, a jeśli dynia to z imbirem i mlekiem kokosowym.

Okazało się jednak, że połączenie maślanego awokado z gorzkim kakao i oliwą z oliwek tworzy super smak.  Wyrabiając całość przez chwilę uzyskamy czekoladowy krem, który doskonale sprawdza się na placuszkach czy kromce razowego chleba ze słonecznikiem. Na stałe więc wpisuje ten przepis do mojego notesu.

CZEKOLADA Z AWOKADO
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. *na 3-4 porcje
  2. 2 dojrzałe awokado (np. odmiana hass)
  3. 5 łyżek gorzkiego kakao
  4. 2 łyżki miodu
  5. 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgine
  6. opcjonalnie 2 łyżki prażonych płatków migdałów
PRZYGOTOWANIE
  1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy lub rozgniatamy widelcem na gładką masę.
  2. Do awokado, kakao, miodu i oliwy możemy dać podprażone płatki migdałów lub kilka kryształków soli, ale jest to opcja dodatkowa.
Uwagi
  1. Zazwyczaj kupuję ciemne awokado. To odmiana hass, która charakteryzuje się tym, że jest miękka i dojrzała. Nie musimy martwić się o to, że awokado będzie twarde, nie musimy bawić się w zawijanie go w gazetę i czekanie aż dojrzeje. Ciemne awokado jest gotowe do użycia.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
czekolada z awokado

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *