Czekoladowe babeczki z migdałami

 

muffiny czekoladowe

Mam na muffiny przepis stary jak świat, który w zależności od potrzeb modyfikuję. Mam więc już na sumieniu muffiny bananowe z bratkami i takie nawet malinowe. Babeczki piec uwielbiam, bo to prosta i pyszna przyjemność. A takie są najlepsze :)

MUFFINY CZEKOLADOWE
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
10 min
GOTOWANIE
30 min
CAŁKOWITY CZAS
40 min
PRZYGOTOWANIE
10 min
GOTOWANIE
30 min
CAŁKOWITY CZAS
40 min
SKŁADNIKI
  1. *na 12 babeczek
  2. 300 g mąki pszennej
  3. 2 łyżki kakao
  4. 1 jajko
  5. 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  6. szczypta soli
  7. 150 g masła
  8. 165 g cukru
  9. 170 ml soku pomarańczowego
  10. 100 g gorzkiej czekolady
  11. 10 łyżek całych migdałów
PRZYGOTOWANIE
  1. W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz sól, dodajemy rozpuszczone masło i cukier. Mieszamy całość.
  2. Następnie dodajemy jajko i sok pomarańczowy, mieszamy.
  3. Do ciasta dodajemy również posiekaną czekoladę oraz całe migdały.
  4. Foremki do babeczek napełniamy ciastem (3/4 wysokości foremki).
  5. Babeczki wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na ok 20 minut.
  6. Są gotowe, gdy ładnie przyrumienią się na wierzchu.
Uwagi
  1. Ciasto na muffiny nie musi być dobrze zmiksowane. W zasadzie nie miksujemy go w ogóle. Tylko mieszamy. Możemy użyć do tego widelca lub pałeczki od sushi. Ciasto może mieć grudki.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
muffiny czekoladow muffiny czekoladowe

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *