Czekoladowy tort bezowy z wiśniami w rumie

CZEKOLADOWY TORT BEZOWY Z WIŚNIAMI W RUMIEPodjadam właśnie kawałki jednej z najpyszniejszych bez, jakie udało mi się zrobić. Uwierzcie, że zrobienie bezy, choć wydaje się banalne, wcale takie nie jest. Beza jest chimeryczna i rozpuszczona. Nie lubi wiatru, przeciągów, ani przeszkadzania jej, gdy nabiera idealnej skorupki na zewnątrz :) Dlatego tak właśnie mnie intryguje i dlatego właśnie nie daję jej spokoju. Zawsze, kiedy po pichceniu zostają mi białka, zabieram się kolejny raz za nią wierząc, że tym razem nie wyjdzie pianka marshmallow, a idealna beza. Bo idealna beza moim zdaniem to taka chrupiąca na zewnątrz i lekko ciągnąca się lub puszysta wewnątrz. I taka wyszła tym razem. Przepis dostałam od Ani Rodecki. Zapisany ręcznie w notesie z autorskimi uwagami na marginesie. Cudowny! Słyszałam opinię, że ten tort bezowy Ani jest światowej klasy.

Aniu, dziękuję za recepturę, jesteś kochana! :)

CZEKOLADOWY TORT BEZOWY Z WIŚNIAMI W RUMIEAnia zrobiła bezę z pomarańczą, migdałami i czekoladą. Nie miałam tych wszystkich składników w domu, a chciałam wykorzystać jak najszybciej białka, które zostały mi z rannego przygotowywania ajerkoniaczku. Moja beza jest więc czekoladowa, przełożona mascarpone i wiórkami gorzkiej czekolady, z dodatkiem wiśni, które nabrały już właściwej dla siebie mocy w rumie. Wcale nie jest za słodka. Jest idealna! :)

SKŁADNIKI: (dokładnie tak, jak podała Ania)

***BEZA***

* 10 białek (rozm. M)

* 440 g cukru (nie mniej, bo się nie uda)

* 1 łyżeczka gorzkiego kako

* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

* 1 łyżeczka octu

*** (Ania do bezy dodała jeszcze 50 g ciemnej, posiekanej czekolady, kilka kropli likieru pomarańczowego, startą skórkę z pomarańczy. Podaję Wam wszystko, a ja te dodatki wykorzystam następnym razem)

CZEKOLADOWY TORT BEZOWY Z WIŚNIAMI W RUMIE***KREM***

* 500 g zimnego serka mascarpone

* 500 g śmietanki kremówki

* kilkanaście wisienek rumowych (ja użyłam tych z mojej nalewki, ale oczywiście możecie użyć innych owoców)

*1 łyżka cukru- ok. (tu naprawdę wedle uznania- nawet jeśli cukru nie damy, krem jest przepyszny)

* pół tabliczki czekolady gorzkiej (52%) z Lidla- tej do robienia polewy- jest przepyszna!

***w wersji Anusiowej były prażone migdały oraz kawałki pomarańczy i likier :)

*PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni (bez termoobiegu). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy dwa okręgi o średnicy 20 cm- na jednej blaszce mieszczą się bez problemu (jeden z lewej strony u góry, drugi z prawej strony na dole).

Białka ubijamy na sztywna pianę, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy. Dodajemy kakao i ubijamy 3 minuty. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijamy przez minutę. Do piany dodajemy posiekaną czekoladę i ewentualnie resztę dodatków. Delikatnie (3,4 ruchy) mieszamy szpatułką całość.

Pianę wykładamy na nasze okręgi. Pieczemy 30 minut w 120 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy, a raczej suszymy bezę przez 2 godziny i 45 minut.

Krem: ubijamy śmietankę kremówkę, dodajemy mascarpone oraz wiórki czekolady (+ ewentualnie resztę dodatków).

Moją bezę piekłam późnym wieczorem, więc zostawiłam ją w uchylonym piekarniku na całą noc. Musimy delikatnie zdjąć nasze wystudzone okręgi z papieru do pieczenia. Przekładamy jeden na paterę lub talerz, smarujemy krem oraz nakładamy drugi krążek. Wstawiamy tort do lodówki. Gotowe!

Powodzenia :)

W razie pytań, piszcie ;)

asia@odczarujgary.pl

Asia

CZEKOLADOWY TORT BEZOWY Z WIŚNIAMI W RUMIE CZEKOLADOWY TORT BEZOWY Z WIŚNIAMI W RUMIE CZEKOLADOWY TORT BEZOWY Z WIŚNIAMI W RUMIE CZEKOLADOWY TORT BEZOWY Z WIŚNIAMI W RUMIE CZEKOLADOWY TORT BEZOWY Z WIŚNIAMI W RUMIE CZEKOLADOWY TORT BEZOWY Z WIŚNIAMI W RUMIE

 

2 Komentarzy

Skomentuj Asia Matyjek OdczarujGary.pl Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.